Öngyilkos-gén terápiával kezelhető a prosztatarák

Egy újfajta génterápiát fedeztek fel amerikai kutatók, amelyben képesek módosítani a prosztatarákos sejteket, így a beteg szervezete maga pusztítja el a azokat.

A módszerben a tumort alkotó sejtekkel szemben a szervezet önpusztítási folyamatai indulnak be, ezért az öngyilkos-gén terápia nevet kapta - írja a BBC.

A kutatók 20 százalékos javulást tapasztaltak a prosztatarákban szenvedő betegek túlélési esélyeiben öt évnyi kezelés után. A szakértők szerint további tesztekre van szükség, hogy meg tudják állapítani, valójában mennyire hatékony a kezelés.

A prosztatarák a rákos megbetegedés leggyakoribb formája a férfiak körében Nagy-Britanniában. Évente 41 000 betegnél diagnosztizálják.

A texasi Houston Methodist Hospital kutatói vezette tanulmányból úgy tűnik, hogy az öngyilkos-gén terápia a sugárkezeléssel kombinálva ígéretes kezelési módszer lehet a jövőben a prosztatarákos betegeknek.

Az eljárás lényege, hogy a rákos sejteket genetikailag módosítják, így a beteg immunrendszere megtámadja azokat. Általában az immunrendszer nem kezeli a rákot ellenségként, mivel az egészséges sejtekből fejlődik ki. Míg egy fertőzés esetében a test reagál, az immunrendszer működésbe lép, addig a tumornál nem támadja meg a rákos sejteket.

A kutatók egy vírust használtak arra, hogy bejuttassák a génkezelést a daganat sejtjeibe. Az eredmény pedig az önpusztítás. A beteg immunrendszere teszi a dolgát és támadásba lendül.

A vizsgálatban résztvevő 62 beteget két csoportra osztották. Az egyik kétszer kapott génkezelést, a másik - akiknek agresszívebb típusú rákjuk volt - három alkalommal. Emellett minden páciens járt sugárkezelésre is.

A kísérlet öt éves időtartamában a túlélési arány 97 és 94 százalék volt. Annak ellenére, hogy a tanulmányhoz nem használtak kontrollcsoportot, a kutatók azt állítják, hogy az eredmények 20 százalékos javulást mutatnak a korábban ismert módszerekhez képest. 

A két csoportban a vizsgált alanyok 83 és 79 százalékánál a kísérlet kezdete után 2 évvel végzett biopszia negatív eredményt hozott.

Dr Brian Butler, a Houston Methodist Hospital orvosa szerint a módszer megváltoztathatja a rákkezelés módját. "Ha az immunrendszer egyszer felfedezi a rákossejteket, amikor ismét felbukkannak, akkor is tudni fogja, hogy meg kell őket támadnia."

Kevin Harrington, a londoni The Institute of Cancer Research professzora szerint bár az eredmények nagyon érdekesek, további vizsgálatokra van szükség.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.