Nyolcszor annyi fa lehet a Földön, mint gondoltuk

3040 milliárd fa van a Földön, azaz minden emberre 420 jut – ezt állítják a Yale Egyetem kutatói 400 ezer erdő elemzése és műholdfelvételek adatainak kombinációja alapján. Ha igaz a becslés, akkor nyolcszor annyi fa van a bolygón, mint az eddig gondolták – a kizárólag műholdfelvételekre alapozott korábbi gondolat 400 milliárd fa volt.
A Nature-ben megjelent beszámoló szerint a kutatók egyesével mérték fel a vizsgálatba bevont erdőket, hasonlították össze a fák valódi sűrűségét a műholdfelvételekből számítottal. Az amerikai szakértők azt is megállapították, hogy évente 15 milliárd fát vágnak ki és csupán 5 milliárdot ültetnek el, azaz minden évben tízmilliárddal apad a Föld erdőállománya.

A cikk vezető szerzője, Thomas Crowther szerint – ezt a mindenki által ismert megállapítást a BBC-nek ismételte meg – a trópusokon vágják ki a legtöbb fát. A világ erdőállományából 1390 milliárd a szubtrópusi és trópusi övezetben található, 610 milliárd a mérsékelt övben nyújt árnyékot. Crowther arra is figyelmeztetett, hogy a nagyobb számú fából semmi sem következik. Nem fedeztek fel újabb erdőségeket, csak a meglévőket írták le pontosabban.

Gumifa az amazóniai erdőségben
Gumifa az amazóniai erdőségben
Enrique Castro-Mendivil / Reuters

A tanulmány kritikusai szerint a modell olyan sok bizonytalanságot tartalmaz, hogy akár tízszer több fa is nőhet a Földön, mint amennyit most közöltek, de lehet, hogy a korábban becsült 400 milliárd a valós érték. Crowther szerint az utolsó jégkorszak óta eltelt 11 ezer év alatt az ember nagyjából 3000 milliárd fát vágott ki. Egykoron Európa a világ erdőkkel legnagyobb arányban borított vidéke volt – manapság mezők és legelők között néhol látni erdőket.

Arról nincs adat, hogy Magyarországon darabra mennyi fa nő, de arról igen, hogy milyen arányokat ér el az erdősültség. A trianoni döntés előtt az ország 26-27 százalékát borították erdők, a döntés után ez az arány 11,8 százalékra csökkent, így hazánk Európa erdőben-fában negyedik legszegényebb országává vált. Az erdőtelepítési programoknak köszönhetően az erdősültség mára 20 százalék fölé emelkedett. A KSH szerint 2000-hez viszonyítva 2012-ben 148 ezer hektárral volt több erdő – összesen 2056 ezer hektárnyi zöldült. A megyék közül az erdőterület aránya Nógrádban kiemelkedően magas (több mint 40 százalék), a legkopárabb Békés megye a maga öt százalékos erdősültségével.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.