Egy kábelvágás miatt állt le az internet

Az egész országban gyakorlatilag lebénult, vagy csak akadozott az internet vasárnap délelőtt 11 és délután fél négy között. A hiba, amely egy kábel átvágásából alakult ki, a Magyar Telekomnál keletkezett, de majd mindenkit érintett.

Vasárnap délelőtt 11 óra után nem sokkal Baranya Megyében átvágtak egy nagyon fontos feladatot ellátó, nagy kapacitású vezetéket, ez indította el az egész országra kiterjedő összeomlást - tudta meg a Népszabadság a Magyar Telekom illetékeseitől.

Az internet egy olyan rendszer, amelyen az adatok valamilyen forgalmi akadály miatt "alternatív útvonalat keresnek maguknak", ez történt most is. Az átvágott gerincvezeték miatt az ország internet-forgalmának nagy része a fővárosi központon keresztül ment, egészen addig, míg a rendszer bírta kapacitással. Azonban hamar torlódás alakult ki - ekkor az adatok egy része tárolódik és késleltetve megy tovább. Ha a torlódást okozó nagy forgalom nem szűnik meg - ahogy most történt - akkor rendszerint adatvesztés is bekövetkezik, például olyan, hogy egy e-mail soha nem ér célba, vagy egy internetes kérésre nem jön válasz, ilyenkor érzékeli a felhasználó, hogy nem megy az internet.

A bajt csak tetézte, hogy az említett, csúcsra járatott budapesti központ berendezéseinek egyikében hardverhiba is keletkezett, azaz, meghibásodott egy, a forgalmat vezérlő készülék vagy számítógép. Nem biztos, de valószínűsíthető, hogy a hiba pont azért keletkezett, mert a torlódás miatt csúcsrajáratva üzemeltek a berendezések, azaz nem bírták szusszal. A Magyar Telekom szakemberei délután kettő és fél három között állították helyre a meghibásodott hardvert - így ígéretük szerint a forgalom lassan helyreáll.

A probléma abszolút országossá duzzadt, az adattorlódás miatt nem csak a T-csoport ügyfeleit és a náluk kiszolgált cégek szervereit érintette.

Az egész országban megbénult vasárnap kora délután a Magyar Telekom internet szolgáltatása - értesült a Független Hírügynökség. A cég recepcióján a hírt megerősítették. A Független Hírügynökség telefonon kereste a vállalat ügyfélszolgálatát, az azonban elérhetetlen volt. A T-csoporthoz tartozó belföldi tudakozónál szintén megerősítették az információkat. Azt, hogy pontosan mi okozta a problémát, és, hogy meddig tart az üzemzavar még nem tudni.

Vasárnap délutánra sötétségbe borult a magyar szerverekről futó szájtok jelentős része - adta hírül a Webisztán nevű szakblog. Webmail-szolgáltatásokat, bankok szájtjait, a BKV honlapját vagy például az iWiW-et is érintette a lehalás. Egyesek szerint nagy lehet a baj: a magyar gerinchálózattal történhetett valami. Ugyanis az elérési problémák országosan jelentkeznek, elsősorban azoknál a szolgáltatóknál, melyek a T-Com hálózatát használják.

Az Adatparkban és az Interware-nél is akadozik az elérés, gondok vannak a Pannon mobilnettel is. Az első pletykák szerint munkások vágtak el véletlenül egy kábelt. Emberemlékezet óta nem volt ekkora forgalomkiesés a magyar weben - olvasható a blogon.

A HUP beszámolója szerint vasárnap kora délután omlott össze a T-Online internetszolgáltatása, ami azt jelenti, hogy nagyjából félmillió magyar háztartásban szűnt meg az internetkapcsolat. Szervergondja van a cégnek, de egyelőre nem tudni biztosan, hogy mi a baj, és azt sem, hogy mikorra áll helyre a szolgáltatás. Más internetes cégeknél is hasonló a helyzet.

Az elmúlt órákban masszív internetkiesést lehetett tapasztalni. A Dunántúlról a T-Home ADSL-en, a PGSM Mobil Interneten és a T-Mobile 3G-n keresztül biztos, hogy elérhetetlen volt a "net", így a HUP is. A T-Home ügyfélszolgálat szerint "munkagép kábelt vágott át, országos a probléma. Nem tudni, hogy mikor lesz javítva."

A helyzet városonként eltérő lehet.

Internet
Internet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.