Nincs pénz tagdíjra

Információink szerint a magyar kormány nem biztosít forrást ahhoz, hogy az MTA fenntarthassa hazánk 2000 óta fennálló tagságát a Grenoble-ban található Európai Szinkrotronsugárzási Intézetben (ESRF). A világon két ehhez hasonló méretű és teljesítményű szinkrotron van (az egyik az USA-ban, a másik Japánban).

A tagság meghosszabbításáért indított online petíciót eddig több mint ezren írták alá a világ minden tájáról. A rövidlátó, a döntéshozók felelőtlenségét bizonyító lépés felháborította a szakmát, mint ahogy az is, hogy erről az elképzelésről az MTA honlapján nincs információ. A tagsági díj egyébként nem túl jelentős, évente 245 ezer euró, azaz nagyjából 76 millió forint. (A genfi gyorsítóban, a CERN-ben 7,1 millió svájci frank, azaz mintegy 2 milliárd forint a tagsági díj.)

Nagy Dénes Lajos, a Magyar Szinkrotron Bizottság elnöke megerősítve a hírt arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 2000-ben kötött szerződés aláírója magyar részről valóban az MTA, de a tagdíj felét 2010-ig valamelyik magyar kormányzati intézmény állta. Ezt követően az MTA gazdálkodta ki a teljes keretet, de mára elfogytak a forrásai, és a tagdíjelmaradást is csak 2013 júniusáig, az utolsó szerződés formális lejártáig tudja kiegyenlíteni. Az ESRF-et azonban azóta is használják magyar kutatók, lényegében „hitelben”, mert az ESRF vezetése komolyan vette a magyar kormány 2014-es ígéretét, amely többek között az ESRF-tagdíj fedezetét is garantálta a 2015-ös költségvetésből. A fizikus szerint az Akadémia vezetése érti a szakma érveit, de az MTA egyedül nem tudja előteremteni ezt a pénzt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.