galéria megtekintése

Nem zárták be a génollót

1 komment


Palugyai István

Amikor áprilisban kínai kutatók beszámoltak emberi embriókkal végzett kísérleteikről, szalagcímek riogattak a rendelésre készült bébik korának eljövetelével. A biológusok a hároméves új technikát, a Crispr/Cas9 nevű génszerkesztési eljárást alkalmazták. A múlt héten a génolló amerikai, brit és kínai szabászai történelmi tanácskozót tartottak Washingtonban, mely fontos határozattal zárult.

A furcsa nevű módszer voltaképpen precízen és egyszerűen képes átszabni egy sejtmag DNS-ét, s ha a változtatást egy ivarsejt vagy egy embrió örökítő anyagának átalakítására használják, a módosítást az utódok is öröklik. A Crispr/Cas9 tulajdonképpen úgy működik, mint egy molekuláris olló. Csakhogy mégsem elég pontosan. Az áprilisban az örökletes vérbetegség gyógyítására „megbuherált” 54 petesejtből pél­dául csak négynél sikerült a módosítás, és a kapott embriók is módosított és változatlan sejtek mozaikjai lettek.

A múlt héten azonban az emberi génszerkesztéssel foglalkozó washingtoni konferencia előtt ( amit az amerikai, a brit és a kínai akadémia szervezett!), az MIT, a bostoni egyetem kutatói Feng Csang vezetésével bejelentették: a módszer pontosságát huszonötszörösére javították, a hibaszázalékot nullára redukálták.

A tanácskozás előtt így komoly etikai problémák tornyosultak. Már tavasszal több jelentős tudós – köztük Nobel-díjasok és a Crispr technika egyik társfelfedezője, a Berkeley Egyetem biokémikusa, Jennifer Doudna (a másik felfedező ugyancsak egy hölgy, a francia Emma­nuelle Charpentier) – moratóriumot hirdetett a legrangosabb tudományos lapokban az eljárás biztonsági veszélyei­re hivatkozva. Ha viszont a módszer ennyire pontossá vált, az etikai aggályok egy része kiesett. A nagyobb, társadalmi kétségek azonban továbbra is fennállnak, különösen, miután a módszer ma már minden valamirevaló genetikai laborató­riumnak a rendelkezésére áll, így egy esetleges moratóriu­mot is nehezen lehetne betartatni. Nem úgy, mint a hetvenes években, amikor a rekombináns DNS-technika felfedezésekor (ezzel az első idegen gént helyezték be egy másik szervezetbe) két évig, a módszer tökéletesítéséig sikerült visszatartani a tudományt a továbblépéstől.

 
A tudomány mozdonya robog, a hatásokról a hátsó kocsikban még vitáznak
Thinkstock

A Crispr/Cas9 technikát néhány, pontosan meghatározható gén okozta örökletes betegség megelőzésére minden valószínűség szerint áttörésszerűen lehetne alkalmazni a mutáns gén kivágásával. De csak akkor, ha az egyes jellegeket majdnem száz százalékig a DNS határozza meg. Ha a tulajdonságok érvényre jutásában más tényezők – például életmód, nevelés vagy környezet – is szerepet játszanak, a génolló kockázatos. Egy, az elmúlt fél évszázad genetikai kutatásait összegző felmérésből pedig éppenséggel az derült ki, hogy csak néhány tulajdonság és betegség örökletessége nagyobb 90 százaléknál. Az intelligencia és más kognitív képességek esetén az arány nem több, mint 50 százalék, az izom­erőnél 70 százalék, a személyiségbeli jegyeknél pedig mindössze 45 százalék. Egy gén hibája vagy néhány mutáció esetén meg lehet próbálkozni az új technikával, de több tíz vagy száz génnél ez reménytelen.

– Az új technika hatalmas ugrást jelent, mely csak a polimeráz lánc­reakció 1987-es bevezetéséhez hasonlítható. Általa pontosabb, gyorsabb és olcsóbb DNS-változtatások hajthatók végre. A beavatkozás sikerét elsősorban az akadályozhatja (vagy lassíthatja), hogy az emberi kórképek zöme (magas vérnyomás, allergia, mozgásszervi kórképek, rák, cukorbetegség) sok genetikai elem hálózatát érinti. A másik, főként etikai, sőt filozófiai probléma az ivarsejtek módosításával a beavatkozás öröklődő következményeinek felmérése lesz – mondta lapunknak Falus András akadémikus.

A mostani konferencián részt vett tudósok moratóriumot ugyan nem hirdettek, de több pontban lefektették a további munka alapelveit. Eszerint, ha a kutatások kimenetele nem vezet terhességhez, a meglévő jogi megkötöttségekkel szabad lesz alkalmazni a módszert. Testi sejteket a páciensek beleegyezésével, akár klinikai szinten is lehet majd módosítani, hiszen ez nem vezet örökíthető változáshoz. Ivarsejtek módosítását azonban továbbra sem javasolják, legalábbis addig, amíg nem válik tökéletesen pontossá és biztonságossá a technika, illetve nem alakul ki társadalmi egyetértés a használatáról. Ez persze a jövőben folyamatos egyeztetéseket vetít előre a szabályozás esetleges változása érdekében. A tudomány tehát nem áll le, de a felelősség érzete megmarad.

dns

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.