galéria megtekintése

Nem veszélytelen az e-cigi

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 04. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Tízszer annyi rákkeltő anyagot is tartalmazhat egy e-cigaretta gőze, mint a hagyományos cigi füstje. A megdöbbentő adat a japán egészségügyi minisztérium egyik kutatásából derült ki. Az elektronikus pöfékelők piacán nagy a káosz.

Formaldehid, akrolein, acetaldehid, a tudomány által közismerten rákkeltőnek tartott vagy annak becsült szerves vegyületek, melyek az e-cigarettában a hő hatására elpárologtatott aromás aeroszolképző folyadékokból, például glicerinből vagy propilén-glikolból keletkeznek. A Japán Közegészségügyi Intézet kutatói jelentős, a normál cigaretták füstjéhez képest akár tízszeres mennyiségben mutatták ki ezeket néhány e-cigaretta-márkában.

Szigorítanák a forgalmazást
Szigorítanák a forgalmazást
Kovács Tamás / MTI

Ezek az elektronikus eszközök a beléjük rakott patronban lévő folyékony anyagokból, valamint a levegőben található páratartalomból hevítéssel és porlasztással vízgőzt, vízpárát állítanak elő. Vannak ugyan nikotinmentes patronok is, de a többség természetesen a különféle töménységben nikotint is tartalmazó változatokat használja.

 

A japán kutatók többfajta e-cigarettát vizsgáltak, s úgy találták, az izzószál hevítésével arányosan nőtt a káros komponensek mennyisége. Naoki Kunugita, a kutatás vezetője felhívta a figyelmet, hogy e termékek korántsem annyira ártalmatlanok, mint ahogy reklámozzák őket. Különféle konstrukciókról van szó, melyek eltérő mértékben bocsátanak ki káros anyagokat.

Jablonkai István, az MTA Természettudományi Kutató Központjának szerves kémikusa szerint ezek a sokak szerint még a hozzászokást is elősegítő aromás anyagok voltaképp vivőanyagok, mivel a belőlük keletkezett gőz viszi magával a szintén elpárolgó nikotint, amit aztán felszívnak a felhasználók.

Az alig tíz éve feltalált e-cigaretta mára óriási karriert futott be. 2011–2013 között a fiatalok körében megháromszorozódott a népszerűsége, és csak Amerikában negyedmillió olyan fiatal próbálta ki, aki még nem gyújtott rá hagyományos cigarettára. Globális forgalma mára hárommilliárd dolláros piacot jelent, igaz, a nagy cigarettagyártók néhány e-cigi-termelőt felvásároltak, amivel némileg lassították a növekedést. November elején a híres angol szótár, az Oxford Dictionary szerint az év szava a vape lett, mely angolul e-cigizést jelent.

Általában úgy tartják, egészségesebb, mint a valódi, és a dohányzásról való leszokás eszközeként tekintik. Az egyes országokban ennek ellenére különféleképpen kezelik. Japánban például a nikotintartalmú változatok üzletben nem kaphatók, de az interneten könnyen beszerezhetők.

Hazánkban korábban szakboltokban, sőt egyes BKV-jegypénztárakban, valamint az interneten is szabadon megvásárolhatók voltak. Az Egészségügyi Világszervezet augusztusban széles körű felhívásában óvott attól, hogy gyermekek szabadon hozzájuthassanak, valamint megerősítette, hogy az e-cigarettákból kijutó nikotin káros lehet a terhes nők magzataira és a serdülőkre, ezért célszerű lenne zárt helyen betiltani a használatukat.

Ezzel együtt Jablonkai István hangsúlyozza, hogy a japán kutatásban csak egy-két karcinogén anyagot vizsgáltak, és csak az egyik típusnál, egyetlen kísérletben észleltek ilyen magas koncentrációt. Egy hasonló lengyel vizsgálatban jóval alacsonyabb értékeket mértek, igaz, ott más vivőanyaggal működő e-cigarettákat néztek. A japán kísérletet mindenesetre meg kell ismételni, hogy kiderüljön, valós veszélyről van-e szó. Ilyesmivel eddig nem számoltak, mint ahogy az is tény, hogy egy e-cigihez nem adnak a boltban környezetvédelmi tanúsítványt.

Noszek László, a Semmelweis Egyetem fül-orr-gégész főorvosa az e-cigaretták szabványosítását hiányolja, hiszen enélkül senki nem tudja, a különböző típusok használatával mit szív a tüdejébe. Mint lapunknak elmondta, épp a napokban került különféle szakmai fórumok elé az a tervezet, amely nemzetközi mintára megszigorítaná a forgalmazásukat. Más vizsgálatok amúgy is arra utalnak, hogy az e-cigivel kezdő fiatalok később cigarettával folytatják. Nem beszélve arról, hogy egyes információk szerint a patronok helyére egyesek kábítószert helyeznek, gondolván, azt úgysem figyeli senki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.