galéria megtekintése

Nem rajongunk a szemétházakért, pedig rezsicsökkentésnek sem utolsó

7 komment

NOL

Aki háza tervezésénél nem fukarkodik az idővel, hogy átgondoljon minden körülményt, sokat spórolhat magának és bolygónknak is.

Csomán ingyen is túladna az önkormányzat a falu határában félbemaradt, iskolának tervezett gömbházon. A polgármesternek fejtörést okozó torzó sorsa előbb-utóbb megoldódik, az alternatív építési technológiákra viszont – úgy tűnik – a közeljövőben nem vár elsöprő siker, a mintaházak valóban csak minták maradnak. A lehetőségek pedig úgyszólván határtalanok: használt gumiabroncsokból, ásványvizes és alumí­niumpalackokból, homokzsákokból és természetes anyagokból, farönkből és még szalmából is lehet házat építeni. Mégsem terjed a módszer.

A különösnek tűnő hulladékhasznosítási ötlet, amikor a szemetelő ember a környezete védelme érdekében éppen a szemétből állít elő hasznos dolgot, nevezetesen az otthonát, méghozzá egy olyan épületet, amely teljesen önfenntartó, mert a napenergiát, az esővizet és a szenny­vizet is hasznosítja, miközben félig a földbe vájva a hűtési és fűtési igénye is kevesebb az átlagosnál – nálunk egyelőre megmaradt az érdekes ötlet szintjén.

 

– Oka van annak, hogy a rönkházak nem az Alföldön, a vályogházak meg nem a hegyekben honosodtak meg a népi építészetben – mondja  Reith András, az ABUD Mérnökiroda Kft. ügyvezetője, a Mérték Építészeti Stúdió társtulajdonosa és kutatás-fejlesztési igazgatója, aki több évig a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének elnöke is volt. A külföldi egyetemeken is oktató építész szerint a jó épülethez vezető első és legfontosabb lépés a gondolkodás, ami még pénzbe sem kerül, mind­össze időbe. Át kell gondolni, hogy hova, kiknek és mit érdemes építeni. Környezettudatos nem az alternatív technológiától lesz igazán az épület, hanem attól, hogy már eleve úgy épül, hogy minimális igényű legyen. Ez egy újfajta megrendelői – és tervezői szemléletet követel.

Kutatások igazolják: az épület és az ablakok tájolása, mérete önmagában 25 százalékos fűtésmegtakarítást jelenthet, ráadásul mindez a beköltözők komfortérzetét közvetlenül befolyásolja. A helyi adottságokat szem előtt tartó tervezésnek köszönhe­tően napelemekkel és napkollektorokkal sem kell telerakni a házat. Reith András nem kertel, kimondja: a németországi klimatikus viszonyokra szabott passzívház-rendszer előírásai számos kérdést vetnek fel. Hannoverhez képest Budapesten 25 százalékkal több a napsütéses órák száma, és ez csak az egyik különbség a sok közül, nem érdemes egy az egyben átültetni az általánosnak biztosan nem minősülő megoldásokat.


A különböző alternatív építési megoldások, az ígéretesnek tűnő ötletek új irányokat sejtetnek az építészetben, de aztán nem egyről derült már ki, hogy igazából a piaci keresletélénkítés szándéka állt mögötte, vagyis nem hordoz igazi újdonságot – véli a szakértő.

A rendhagyó megoldásokat, mint például a Magyarországon évekkel ezelőtt beharangozott, de elterjedni nem tudó Earthship-házakat, homokzsákházakat vagy szalmaházakat építők kevesen vannak, az efféle megoldásokhoz komoly személyes elkötelezettségre van szükség. A megrendelők többsége az első egy-két beszélgetés után meggondolja magát, és a hagyományos megoldások mellett marad.

Különös, de nincs megbízható kimutatás az alternatív technológiák alkalmazásának elterjedéséről. A hivatalosan nyilvántartottnál biztosan több alternatív, illetve zöldház, épül, csak nem mind kerül be a statisztikákba, mert a minősítésük sokba kerül. Éves szinten a teljes épületállomány 2-3 százaléka új építésű, ezeknek elenyésző része alternatív technológiákkal. Minden új, vagyis innovatív technológiának évekbe telik, mire elterjed és igazán kiforr. Ezzel a tempóval viszont folyamatosan kitolódik a valódi áttörés, amire viszont óriási szükség lenne. Reith András szerint a környezettudatosság a fogyasztás minimalizálásával kezdődik

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.