galéria megtekintése

Nem a tények csúfítják a múltat

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 11. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Egyesek szerint, aki a valós múltat tárja fel, árt a nemzeti büszkeségnek, leértékeli saját népét a külföld előtt. Valóban azok lennének nevetségesek, akik őszintén beszélnek a múltjukról, nem inkább azok, akik operettes álmúltat költenek? – Lőrinc László, a tenyleg.com honlap szerkesztője szerint minden nép birkózik a történelmével, tévhiteivel.

Nem a történelmi „Igazságot” hirdetjük, hisz ilyen nincs. Amiket cáfolunk: az érzelmi alapon kreált történelmi hóbortok – tájékoztatott a történelmi témájú kérdéseket feszegető tenyleg.com honlap (ahonnan még a BBC History is rendszeresen vesz át teljes anyagokat) motivációs hátteréről Lőrinc László. A történész szerint míg a hamis legendák több hadi dicsőséget kreálnak, addig a szellemi kultúra, a befogadás, a tolerancia, az alkotmányos építkezés terén elért sikereinkről szeretünk megfeledkezni. Miközben ezeken a területeken lenne valós okunk a melldöngetésre.

Számítógéppel generált kép a Lánchíd építéséről, és a dunai átkelő, ahogy mindannyian ismerjük
Számítógéppel generált kép a Lánchíd építéséről...

 

A budapesti Lánchíd például korának technikai csúcsteljesítménye volt. Ehhez fogható beruházás sem műszaki, sem anyagi szempontból nem volt addig a Habsburg Birodalomban. A folyam Regensburg feletti keskeny szakaszát leszámítva ez volt az első állandó Duna-híd, még Bécsnek sem volt ilyen átkelője. Ez korának legnagyobb lánchídja és második legnagyobb függőhídja volt. Az Eötvös-inga pedig arra volt alkalmas, hogy a föld alatti nagyobb tömegű, a környezet sűrűségétől eltérő anyagokat kimutasson a tömegvonzás mérése alapján. Az I. világháború után két évtizeden át az inga az olajkutatás nélkülözhetetlen eszköze volt. Olajlelőhelyek százait fedezték fel vele a világon, ami több milliárd hordó olajat jelentett. Az inga hatalmas gazdasági sikerét Eötvös Loránd nem érte meg.

Bocskai István biztos meglepődne, ha ismerhetné a vele kapcsolatos szoborpolémiát. Történt, hogy a Bocskai István Társaság a pesti Március 15. térre akart Bocskai István-szobrot állítani. Pálffy Géza történész (MTA BTK Történettudományi Intézet) szerint bár napjainkban is azt írják egyes történelemtankönyvek, hogy Bocskai Magyarország függetlenségéért vívott szabadságharcot vezetett, ez az állítás nem igaz. Erre a Habsburg Monarchia és az Oszmán Birodalom határvidékén egyáltalán nem volt lehetősége. Bocskai István pesti török megkoronázása nem a magyar szabadságjogok és függetlenség, hanem a függőség és az alávetettség szimbolikus helye. A fejedelemnek szobrot állítani a Március 15. téren, amely az 1848-as magyar függetlenségi küzdelem egyik meghatározó jelképe, szakmai szempontból nem megalapozott, és olyan paradox lépés lenne, mintha Kádár Jánosnak akarna valaki hasonlót emelni a szovjet tankok 1956. novemberi bevonulásának egyik csomópontján. (Azóta sincs Bocskai-szobor a téren.)

...és a dunai átkelő, ahogy mindannyian ismerjük
Fotó: Kurucz Árpád / Archív

Pálffy Géza egy másik tévhitet is igyekszik ugyanitt eloszlatni. Az 1664 novemberében Csáktornya mellett tragikus vadászbalesetben elhunyt Zrínyi Miklós nem a bécsi udvar akarata ellenére vezette 1664-es téli hadjáratát, hanem épp annak megbízásából. A török területekre irányuló nagyszabású akció tervét 1663 nyarától a bécsi hadvezetés egyenesen Zrínyivel együtt – nem kizárt, hogy éppen az ő javaslatára – dolgozta ki, majd maga az Udvari Haditanács rendelte a német birodalmi és egyéb hadakat a bán mellé, aki sikeres akciójáról folyamatosan tudósította a bécsi és grazi hadi kormányzatot.

A történész szerint arról még nem született felmérés, csak benyomásokról beszélhetünk, hogy miben tér el a különböző generációk történelmi szemlélete. A tévhitek cáfolata azonban generális feladat.

Ebbe a körbe tartozik, hogy a magyarok másfél száz évig magukra hagyva védték a hálátlan keresztény Európát a töröktől. Lőrinc László szerint a végvárak fenntartási költségeinek nagy része külföldről jött, a katonák jelentős része nem magyar volt, miközben a magyar politikusok és csoportok egy jelentős része újra és újra a törökök mellé állt a keresztény erőkkel szemben. Azt az állítást pedig Ungváry Krisztián cáfolta, hogy a 2. magyar hadsereg veszteségeinek aránya a mohácsi katasztrófához mérhető. A doni vereség áldozatainak aránya jóval a mohácsi alatt maradt, a katonák negyede halt meg – Mohácson a veszteség hetven százalék volt. A példákat sokáig folytathatnánk.

Játsszon velünk!

Jövő héten a Népszabadság ötnapos történelmi kvízjátékkal várja olvasóit. A megoldásra váró kérdéseket és feladványokat a Történelemtanárok Egyletének tagjai készítették. Egyes kérdések megoldásához pedig a TTE által működtetett Tényleg oldal ad segítséget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.