galéria megtekintése

Nekünk már csak a szex van hátra az okostelefonnal

0 komment


Ötvös Zoltán

Minden negyedik okostelefon-felhasználó egész nap a telefonján lóg, legtöbben az ágyba is magukkal viszik „kedvencüket”, hogy lefekvés előtt és ébredés után azonnal használhassák azt – derül ki a Google megbízásából készített négy országra (Magyarországra, Szlovákiára, Csehországra és Romániára) kiterjedő kutatásból.

A magyarok közel 80 százaléka szerint okostelefonjuk változtatta meg leginkább életüket az elmúlt évtizedek technológiai találmányai közül. A felhasználók 28 százaléka gyakorlatilag egész nap nyomkodja készülékét, míg 31 százalék legalább óránként ránéz kijelzőjére. Az okostelefonosok egyharmada ideges és nem érzi magát biztonságban, ha otthon felejti telefonját – 26 százaléka szinte pánikba esik, és meztelennek érzi magát. Ugyanakkor 39 százalékuk szerint egy nap mobil nélkül felérhet egy váratlan vakációval.

A mobilt már csak a legritkább esetben használjuk pusztán hívások lebonyolítására.

Elsősorban személyi asszisztensként (42 százalék) és szórakoztató-központként (39 százalék) tekintünk a telefonunkra. A hazai okostelefonosok több mint fele használja telefonját bankszámlájának ellenőrzésére, 47 százalék pedig gyakran vásárol online mobiljával.

 

A reggeli indulás előtt a leggyakrabban ellenőrzött tárgyak a pénztárca (72 százalék), az okostelefon (71 százalék) és a lakáskulcs, amely csak harmadik a fontossági listán (57 százalék). Minden harmadik ember visszafordul készülékéért, ha otthona közelében jön rá, hogy elfelejtette magával vinni.

A legelszántabb hét százalék akkor is visszamegy telefonjáért, ha már távol jár az otthonától.

Minden harmadik telefontulajdonos egész nap keze ügyében tartja készülékét, és még pihenés közben sem teszi le telefonját. A válaszadók 60 százaléka például televíziónézés közben is kezében tartja mobilját.

Az okostelefont használók 17 százaléka még randi alatt is felmegy az internetre telefonján,

míg 53 százalék baráti találkozók során is ugyanezt teszi. A legtöbb felhasználó társaságban is nehezen teszi le telefonját, gyakran ellenőrzi e-mailjeit, és a netre is felmegy. A felhasználók 56 százaléka szerint a mobil az ő képregényekbe illő szuperképessége, szóval nyugodtan lehet mindenki feledékeny is, a telefonjában megtalálja, amire nem emlékszik.

A mobilt már csak a legritkább esetben használjuk pusztán hívások lebonyolítására
A mobilt már csak a legritkább esetben használjuk pusztán hívások lebonyolítására
Forrás: Thinkstock

Az okostelefonosok leggyakrabban az időjárást előrejelző alkalmazást használják telefonjukon (78 százalék), míg a közösségi oldalak alkalmazásai (69 százalék) és a fotós (68 százalék) alkalmazások is népszerűek. A felhasználók közel egyharmada 3-5 appot tölt le egy hónap alatt, minden tizedik pedig akár tíz alkalmazást is telepít készülékére. Amennyiben bármilyen alkalmazást választhatnának, minden második okostelefon-tulajdonos a forgalmi dugókat és alternatív útvonalakat javasoló appot töltené le, míg a felhasználók 41 százaléka készülékével fizetne, így gyorsítva a vásárlást.

Míg a legtöbben a telefonjukat használják a netezéshez,

az adatforgalommal  már csínján bánnak:

lehetőség esetén 67 százalékuk ingyenes vezeték nélküli hálózatra kapcsolódik, hogy így kímélje a csomagjában foglalt keretet, ennek ellenére az előfizetők 73 százaléka így is nehezen, vagy egyáltalán nem jön ki adatforgalmi keretéből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.