galéria megtekintése

Rajtakapták a homokos nekrofil fecskéket

0 komment

NOL

Az egyik legbizarrabb párzási szokást figyelték meg az állatvilágban: homoszexuális nekrofil fecskéket filmeztek le. Persze a mai állatvilágban nehéz már eligazodni, zoológus legyen a talpán, aki megmondja, mi az aberráltabb: saját fejével szexelő laposféreg, a kannibál sáska, a péniszcsonkoló méh, a vizeletivó zsiráf, az ürülékével villogó víziló, a transzvesztita hal, vagy egy tömeggyilkos hullagyalázó varangyhorda.

Csak úgy hemzseg az aberrált szexuális rituáléktól az állatvilág. Egyes laposférgek például a saját fejükkel közösülve szaporodnak, a hím méheknek letépik a péniszét szex közben, a nőstény sáskák élve zabálják meg párjukat együttlét közben, több póknak "csak" a fejét vágja le a nőstény szex után.

Aztán ott vannak a kaki-pisi szexet kedvelő fajok: a zsiráfok egymás vizeletét isszák, a tevék magukat vizelik le, a vízilovak pedig saját ürüléküket szórják ventillátorként pörgő farkukkal, hogy lenyűgözzék a hölgyeket.

 

Most egy újabb, legalább ennyire bizarr párzási szokást dokumentáltak: hím partifecskéket (Riparia riparia) filmeztek le, amint hímekkel párzanak. Ez még önmagában nem volna szokatlan az állatvilágban, csakhogy ezúttal a szexpartner halott volt.

Az Ornithological Science című szaklapban publikált felfedezés szerint három hím fecske több alkalommal is megpróbálta magáévá tenni azonos nemű társuk holttestét.

A viselkedésük okát egyelőre kutatják, hiszen nyilvánvaló, hogy nem jár "közvetlen haszonnal" a nekrofília. Feltételezhető, hogy a lyukra futott hímek egyszerűen összekeverték a hímet a nősténnyel - ami nem nehéz, mivel egyformán néznek ki. Ettől persze még választhattak volna legalább élő párt maguknak, de a kutatók gyanúja szerint az elpusztult hím úgy feküdt a földön (hason), hogy összekeverték egy magát kínáló (nevezzük nevén: pucsító) nősténnyel. 

Kees Moeliker, a rotterdami Natural History Museum kutatója - aki először dokumentálta a homoszexuális nekrofíliát madaraknál - azt nyilatkozta a New Scientistnek, a nekrofília bizonyosan tévedés.

Itt a tavasz...
Itt a tavasz...

Ugyanakkor más állatoknál is megfigyeltek már hasonló viselkedést: a hím futógyíkok még oszlóban lévő hímekkel is összefekszenek, de többek között rajtakaptak már kacsákat, oroszlánfókákat, pingvineket és galambokat is. Mindössze egyetlen olyan esetről tudnak a biológusok, amikor az elpusztult állattal való közösülés növelte a szaporodási eseteket. Az amazóniai varangyoknak (Rhinella proboscidea) egészen hajmeresztő elképzeléseik vannak a szexről. Gyakorlatilag csoportosan erőszakolják meg a nőstényeket - szó szerint lerohanják őket, hatalmas csapatokba verődve. A rohamot nem éli túl az összes nőstény, sokan megfulladnak a kanos hordák támadásának következtében, ám utóbbiakat ez egyáltalán nem zavarja: egyszerűen kipréselik az ebihaltojásokat a vízihullák testéből, majd külsőleg termékenyítik meg őket.

A homoszexualitásra is számtalan példát találni az állatvilágban, és szintén feljegyeztek olyan eseteket, amikor az azonos neműekkel való párzás közvetve növelte a hímek esélyeit a másik nemnél.

A fiatal hím tintahalak például nősténynek álcázzák magukat, és hozzádörzsölik testüket más, nagyobb hímekhez. Ha felbukkan egy nőstény, és az erősebb hímet választja, esélyes, hogy utána a kisebbikkel is kikezd. 

A hím szarvasbogarak pedig azért párosodnak hímekkel, hogy kiiktassák őket a versenyből: a kiszemelt példány ugyanis így elvesztegeti a spermáját, delikvensünk pedig vígan cserkészheti be a nőstényeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.