galéria megtekintése

„Ne essenek teherbe!” – csak ezt tudják tanácsolni a Zika-vírus ellen

0 komment


Palugyai István

Új év, új fenyegetés. Alig sikerült visszaszorítani az ebolát, itt a fura nevű Zika-vírus, amely Latin-Amerikából terjed észak felé. Mivel a kórokozó leginkább a magzatokra veszélyes, a terheseknek javasolják a fertőzött területek elkerülését, az érintett pároknak a gyerekvállalás elhalasztását.

Vélhetően majmoktól jutott át az ­emberre a Zika-vírus, amelyet először 1947-ben írtak le Ugandában. Fél évszázadig nem keltett különösebb feltűnést: a szúnyogok terjesztette kórokozó Afrikában és Délkelet-Ázsiában okozott kisebb járványokat. Az elmúlt tíz évben viszont megjelent a csendes-óceáni szigetvilágban, Yap szigetén 2007-ben a lakosság 75 százalékát megfertőzte, és tavaly májusban felbukkant Brazíliában. Epidemiológusok szerint nincs kizárva, hogy a kórokozót a 2014-es futball-világbajnokság idején ­hozta be valaki. Egy biztos: azóta nincs megállás, már 27 afrikai, ázsiai és óceániai országban mutatták ki.

A Zika tizenkét latin-amerikai ­országon söpört végig, hogy észak felé meg se álljon Mexikóig. Brazil kutatók szerint megváltozott a vírus génállománya, emiatt könnyebben támadja meg az emberi sejteket, és okoz sokkal súlyosabb tüneteket, mint 2000 előtt. Eddig Európában és az Egyesült Államokban csupán néhány esetet jelentettek olyan pácienseknél, akik a fertőzött országokból érkeztek haza. A washing­toni illetékesek azt kérik, a terhes nők halasszák el a járványtól sújtott területre tervezett utazásukat.

A Zika-­vírus csupán a megfertőzöttek ötödénél produkál kellemetlen tüneteket: a betegek helyi kiütésekre, lázra és ízületi kínokra panaszkodnak. ­Ritka esetekben a vírus együtt jár a Guillain–Barré-szindrómával, ami ideg­gyulladást, bénulást okozhat, és akár halálos is lehet. A Zika igazán a magzatokra veszélyes. A terhes nők megbetegedése túl sok esetben vezet az embrió agykárosodásához, az újszülöttek gyakran kisfejűséggel és csökött aggyal jönnek a világra. Brazíliá­ban és Francia Polinéziában a vírus megjelenésével mindenütt drámaian megugrott az ilyen esetek száma.

 

„Ne essenek most teherbe” – tanácsolta év végén egy brazil orvos a nőknek, sőt a betegségtől még mentes Jamaica egészségügyi szervei is a terhesség hat hónapos-egyéves elhalasztására kérték a lakosságot. Persze az ilyesmi zömében még a fejlettebb Egyesült Államokban sem szándék kérdése: 2002-es adat szerint az összes terhesség 51 százalékát tekintették előre tervezettnek. A latin-amerikai országokban ez az arány még alacsonyabb lehet.

A közönséges szúnyogirtásnak korlátozottak az eredményei
A közönséges szúnyogirtásnak korlátozottak az eredményei
Reuters

Brazíliában a kisfejűséggel születettek aránya a Zika megjelenése óta a hússzorosára ugrott, s feltételezések szerint mostanra 1,3 mil­lióan hordozhatják a vírust. Az országban jelenleg – az erőszakos nemi közösülés, az anya életének veszélyeztetése vagy a magzat agyi károsodása kivételével – illegális az abortusz, mégis mintegy egymillióra becsülik a feketén elvégzett beavatkozások számát. Ugyan ultrahanggal a károsodás megállapítható, így időben elvégezhető a művi terhességmegszakítás, de sok esetben ehhez a nők nem jutnak hozzá. A régió más országaiban a törvény ráadásul lehetetlenné teszi a kényszerű abortuszt is. El Salvadorban például az anyát és a beavatkozást végző orvost is 40 év börtön fenyegeti.

Több laboratóriumban jelenleg gőzerővel kutatják a vírus molekuláit, melyek nagyon hasonlítanak a dengue-láz kórokozójára. A New Scientist egy brazil kutatót idéz, aki szerint elképzelhető, hogy a vírussal fertőzöttek védtelenebbekké válhatnak a dengue-láz súlyosabb változatára is. Egy csoport génmódosított szúnyogokkal védekezik a Zika ellen: a „dizájnrovarok” a vad egyedekkel párosodva életképtelen utódokat hoznak létre. Az eddigi kísérlet majd 90 százalékban elpusztította a terület szúnyogállományát, de a szomszédos területekről érkező rovarok ellen a védekezést folyamatosan fenn kellene tartani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.