NASA-iroda létesül a Deep Impact elleni védekezésre

A NASA irodát állít fel, mely összehangolná a Földre veszélyes kisbolygók és üstökösök elleni védelmet.
A Bolygóvédelmi Iroda (Planetary Defence Office) a NASA tudományos igazgatóságának bolygókutatási részlegéhez tartozik és a Föld Nap körüli pályáját 0,05 csillagászati egységnél (mintegy 7 millió 500 ezer kilométernél) kisebb távolságra megközelítő, 30-50 méternél nagyobb (vagyis a Föld felszínét is vélhetően elérő) égitestek esetén foglalkozik a veszély elhárításával.

A Lindley Johnson vezetésével felálló egység nemcsak figyelmeztetéseket ad le, hanem megpróbálkozik a veszedelmes jövevények eltérítésével is. Ha a NASA szakemberei észrevennének egy ilyen égitestet, az iroda koordinálná az amerikai kormánnyal közösen a fenyegetésre adható válaszlépéseket.

Az ilyen „űrhordalékok" a 4,6 milliárd éve keletkezett Naprendszer korai időszakából valók és főként a Mars és a Jupiter pályája közötti, úgynevezett kisbolygóövben találhatók, mely feltételezések szerint 1,1-1,9 millió, egy kilométernél nagyobb átmérőjű és több millió ennél kisebb ilyen égitestet tartalmazhat.

Eddig 13500 úgynevezett „földközeli objektumot" fedeztek fel, évente körülbelül másfél ezret, s az ezek elleni védelmet a NASA partnereivel együtt igen komoly feladatnak tekinti. Az iroda idén 50 millió dollárral gazdálkodhat, ami jóval több a 2010 óta e célra szánt évi négymillió dollárnál.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.