galéria megtekintése

„Naná, hogy hiszek a földönkívüliekben!”

1 komment

NOL

Ötből egy csillagnak lehet a Földéhez hasonló, életre alkalmas bolygója, korántsem vagyunk tehát olyan különlegesek, mint azt pár évvel ezelőttig gondoltuk – mondja a földönkívüli élet jeleit kutató SETI program csillagásza.

Az űrkutatás unalmasnak korántsem mondható történetében is kiemelkedőnek számít a Kepler űrtávcső legújabb felfedezése: megtalálták Naprendszerünk „unokatestvérét”. A NASA bejelentése – miszerint a Kepler-452 jelzésű kőzetbolygó a lakhatósági zónán belül, a Földéhez hasonló pályán kering egy a Naphoz nagyon hasonló csillag körül – érthetően felbolygatta a tudományos közösséget. Sokan már arról spekulálnak, milyen életformák létezhetnek a „szuper-Földön”, avagy a „Föld 2.0”-án.

Az amerikai űrkutatás egyik szaktekintélye is beszállt az ötletelésbe: a földönkívüli jelek után kutató SETI program vezető kutatója, Seth Shostak az I Fucking Love Science által ismertetett interjúban latolgatta az ufók létezésének esélyeit.

 

Érthető okokból Shostakot mindig azzal a kérdéssel bombázzák, hogy hisz-e a földönkívüliek létezésében.

– Naná, hogy hiszek, nem azért vállaltam ezt az állást, hogy aktakukac legyek.

Az ismert csillagász szerint ma már tudunk eleget a világegyetem keletkezéséről ahhoz, hogy lássuk: nem vagyunk annyira különlegesek.

– Amikor gyerekként elvittek a planetáriumba, ahol mindenki bealudt, azt magyarázták, hogy van 9 bolygónk – manapság már csak 8 –, és hogy ez mennyire egyedülálló – mondja az interjúban a SETI kutatója. Most viszont már tudjuk, hogy a legtöbb csillagnak van bolygója. „Ez új! Ezt az elmúlt pár évben tudtuk meg!”

Ötből egy csillag körül keringhet olyan kőzetbolygó – folytatja –, amelynek folyékony óceánja meg légköre van, szóval ahol kialakulhat az élet.

Ez sok bátorítást ad.

És ez ma már nem pusztán egy „érdekes ötlet”, hanem tudományosan megalapozott elmélet!

Ez a szuper-Föld jó hely lehet, csak nagyon messze van

„Az első exobolygót, azaz más naprendszerben található bolygót 20 évvel ezelőtt fedezték fel. Azóta a technikai eszközök fejlődésének köszönhetően 1030 ilyen égitest létét igazolták, és további háromezerről feltételezik, hogy csillaguk körül keringenek”. Ötvös Zoltán cikkét itt olvashatják.

Shostak a továbbiakban azon lamentál, hogy akár rádiójelet is kaphatunk odakintről, ami persze „nagyon informatív” is lehet, mondja meglepő visszafogottsággal Shostak. De ennél konzervatívabb hozzáállással is elmondhatjuk, hogy ha nem kapunk jelet, vagy kapunk, de nem tudjuk fogni, és sosem tudjuk meg, mit jelent, akkor is tanulunk valamit. Akár „csak” annyit, hogy valakinek odafönt volt annyi esze, hogy építsen egy rádióadót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.