galéria megtekintése

Nagyobbra nő a génbuherált lazac

2 komment


Palugyai István

Miközben Európában a hangulat és a jogszabályi környezet erősen génmódosítás-ellenes, addig a világ más részein a technológia előnyeit akarják kihasználni. Ausztráliában a vegyszereket a biológiai védekezés jegyében GMO rovarkártevőkkel váltják fel, Amerikában pedig engedélyt adtak az első étkezésre szánt GMO állatra, a lazacra.

Ausztráliában génmódosított gyümölcsléggyel kezdenek kísérleteket, hogy csökkentsék az ötödik kontinensen sok millió dolláros mezőgazdasági veszteségeket jelentő rovarkárokat. A földközi-tengeri gyümölcslégy elsősorban citrusfélékre, továbbá őszi- és sárgabarackra specializálódott (narancslégynek is hívják), de ezeken kívül 250 féle más gyümölcsre (például almára, körtére, banánra, mangóra) is rájár, és a termésben óriási károkat okoz. A nőstény a petéit juttatja tojócsövével a gyümölcsbe, így az a szúrás helyén keresztül rothadni kezd. A fertőzött őszibarack például a mag körül megbarnul, a gyümölcs puhává válik, majd idő előtt lehullik.

Az ausztrál kutatók a legyekbe olyan gént ültettek, amely megakadályozza, hogy a nőstények elérjék a felnőttkort – jelentette a BBC. A környezetbe kibocsátott génmódosított legyek először szaporodnak vad társaikkal, ám az utódokban a gén elkezdi a hatását kifejteni, és a nőstények elpusztulnak, mielőtt elkezdenék károsítani a gyümölcsöket. Az Oxitec nevű brit cég által előállított GMO legyekkel most Nyugat-Ausztráliában elsőként üvegházi kísérleteket végeznek. Tavaly a hatóságok fokozatosan elkezdték kivonni a korábban használt, környezetre káros szervesfoszfát-tartalmú rovarirtókat, s így alternatív védekezést kellett keresni.

A módosított géneket a kutatók hímekbe építették be, amelyek vad nőstényekkel párosodnak. Az új gén természetesen csak a nőstény utódokban fejti ki a hatását, ám azok így képtelenek lesznek a gyümölcsöket megfertőzni.

 

Az alapelveket, amelyek alapján a kutatók veszélyes rovarkártevőket igyekeznek génmódosítással visszaszorítani, korábban a dengue-lázat okozó szúnyogokon próbálták ki sikeresen a Kajmán-szigeteken, Panamában és Brazíliában. Jelenleg egy másik gazdasági kártevővel, a káposztamollyal folynak hasonló kísérletek az Egyesült Államokban.

Jóllehet a zöldszervezetek az ilyen célú génmódosítást is hevesen ellenzik, az oxfordi kis cég sikerét jelzi, hogy a közelmúltban 160 millió dollárért megvette az amerikai biotechnológiai óriás, az Intrexon.

Egy génmódosított lazac a háttérben, előtte egy azonos korú atlanti lazac Fotó: Aquabounty
Egy génmódosított lazac a háttérben, előtte egy azonos korú atlanti lazac
Fotó: Aquabounty

Az Egyesült Államok hatóságai eközben a napokban szabad utat adtak a génmódosított lazacnak, amely így az első emberi fogyasztásra szánt GMO állat lehet a piacon.

A szigorúságáról híres Food and Drug Administration (FDA), amely a gyógyszerellenőrzésért is felelős, megállapította, hogy a génmódosított lazac húsa teljesen biztonságos az emberi egészségre. A vizsgálat alaposságára jellemző, hogy a lazacot kifejlesztő AquaBounty nevű cég húsz éve adta be a kérelmet.

Független szakértők úgy vélik, a fogyasztók ettől függetlenül nem lesznek igazán vevők a génmanipulált tengeri ínyencségre, amellett környezetvédők szerint a tenyészetekből véletlenül kiszabaduló halak veszélyt jelenthetnek a közönséges, szabadon élő lazacokra, amelyeknél a GMO lazacok jóval nagyobbak is. Igaz, az FDA szigorú biztonsági előírásokat kér, ráadásul a GMO lazacokat sterilizálják.

Az FDA szigorúan meghatározta, hogy a génbeültetett halakat csak egy kanadai és egy panamai telepen, szárazföldi tartályokban tarthatják, tehát az Egyesült Államokban ilyen tevékenységre nem adnak engedélyt.

A kutatók egyébként az atlanti lazacba ültették be a Csendes-óceán északi részén élő, de néha Kalifornia déli részéig is leúszó nagyobb testű királylazac egyik génjét, amitől a kitenyésztett halfajta jóval hamarabb éri el felnőtt méretét.

Kérdés, mennyi idő alatt képes a cég az új lazacfajtából kereskedelmi mennyiséget a piacra dobni. A Kaliforniai Egyetem egyik genetikusa szerint ez évekbe telhet.

Helen Sang, az első klónozott állatot, a Dolly juhot is létrehozó ­skóciai Roslin Intézet professzora a BBC-nek úgy nyilatkozott, ez precedensértékű döntés. Joe Perry, az Euró­pai Élelmiszer-biztonsági Hivatal volt vezetője szerint, ha egy ilyen kérelmet itt adnának be, a hivatal az engedélyhez sokkal több adatot kérne a kérelmet benyújtó cégtől, így a projekt földrészünkön vélhetően nagyobb akadályokba ütközne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.