Műanyagdarabkákat találtak szinte az összes tengeri madárban

Tíz tengeri madár közül kilenc belében találni műanyagdarabkákat – mutatta ki a sokkoló eredményt egy most publikált tanulmány.
Korábban hasonló vizsgálatok még csak a madarak 29 százalékában találtak lenyelt műanyagot, ám egy ausztrál kutatócsoport, amelyik évtizedek óta tanulmányozza a madarak és a tengeri szemét kapcsolatát, egy számítógépes modell segítségével frissítette az adatokat, és ennek eredménye a lesújtó arány.

Az USA Tudományos Akadémiája lapjában, a PNAS-ben közölt kutatás számai annak fényében még ijesztőbbek, hogy a csoport vezetője szerint a következő 11 évben annyi műanyagot termel majd az emberiség, mint amennyit az ipari műanyagtermelés kezdete, az ötvenes évek óta összesen előállítottak.

A legnagyobb gondot nem az jelenti, merre találhatók a legnagyobb szemétszigetek, mint az, amelyik az Csendes-óceán közepének északi részén sodródik. A fő probléma ott jelentkezik, ahol a legnagyobb számban élnek különböző fajok, mint a déli féltekén Ausztrália és Új-Zéland körül. Egyes madarak, mint az albatroszok és a vészmadarak hajlamosabbak műanyagok lenyelésére, mint mások, s vélhetően tévedés áldozatai. A lenyelt műanyagdarabkák többnyire igen aprók, ám találtak már lumineszkáló műanyag rudat és három léggömböt is egy rövidfarkú vészmadár belében.

Öngyújtótól műanyag kupakokon át autómodellekig mindent lenyelnek – mondta Denise Hardesty kutatásvezető. Ráadásul a helyzet a számítógépes modell szerint egyre rosszabbá válik: 2050-re a madarak 99 százalékában lesznek műanyagdarabok, ami egy AP hírügynökségnek nyilatkozó amerikai ökológus szerint megdöbbentő, de egyáltalán nem elképzelhetetlen.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.