galéria megtekintése

Mozogj, és tovább látsz!

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 11. számában
jelent meg.

Dr. Szenczi Tóth Károly
Népszabadság

Állatkísérletben bizonyították, hogy egy hónapon át folytatott rendszeres testmozgás javítja a látást és megőrzi a retina fotoreceptorait.

A világon 30 millió ember küzd a vakságot okozó időskori makula degenerációval. A folyamat a fényérzékelő sejtek, a fotoreceptorok lassú pusztulásával jár, éspedig a recehártya éles látásért felelős központjában.

Sajnos mind fiatalabb korcsoportokban jelenik meg kóros folyamat, és bár az úgynevezett nedvesmakula degeneráció kezelésére használt (szembe adott) injekciókkal biztatóak az eredmények, a száraz degenerációt alig lehet befolyásolni, ez járja a maga lassú, végzetes útját.

Milyen megelőzési módszerek vannak, avagy mit tehet, akin a lassan előrehaladó degenerációs folyamatot felfedezte a szemész?

 

A Journal of Neuroscience legújabb számában közölt kísérletes közlemény fontos adattal szolgál; a rendszeres testmozgás bizonyíthatóan pozitív hatással van a fotoreceptorokra. Egérkísérletről van szó, amelynek során az egyik kísérleti csoport a hét öt napján rendszeresen „tornázott” (az állatok apró futószalagon napi egy órát szaladtak), a másik csoport viszont passzív maradt.

Mozogj,és tovább látsz!
Mozogj,és tovább látsz!
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az állatokat mindkét csoportban két héten keresztül napi négy óra mérsékelt fényingernek tették ki. A hónap végén a funkcionális vizsgálatok szerint a látóidegi aktivitás kétszer olyan erős volt az aktív, mozgó csoportban, mint a passzívban. A fotoreceptorok száma is kétszeres volt a nem mozgó csoporthoz képest.

A kísérletet végző Machelle Pardue és munkatársai (Emory University, USA) szerint az összefüggés bizonyítottnak vehető; vagyis a rendszeresen mozgó állatok látásfunkciója jobb, és a fotoreceptoraik is épek maradnak. Pardue professzornő szerint a kedvező hatás a fotoreceptorok épségét biztosító BDNF pro tein javára írható.

E fehérje ugyanis nélkülözhetetlen az idegiműködésekhez, és ismert, hogy testmozgás után megnő a termelése. (Korábbról tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti más idegrendszeri kórállapotok, így a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát, e betegségekben a BDNF mennyisége kritikusan csökkent.) Valóban, az aktívan mozgó egércsoportban az állatok szervezetében e fehérje húsz százalékkal nagyobb mennyiségben volt kimutatható, mint a kontrollcsoportban.

Szemüvegpróba hajléktalanokkal - Kurucz Árpád / Népszabadság

A kutatók reményei szerint eredményeik eléggé meggyőzőek, hogy tudományos alapjául szolgáljanak jövőbeni emberi kísérleteknek. Michelle Plougman kanadai kutató a kísérlet alapján megalapozottnak látja, hogy a testmozgás, amely igen egyszerű módszer, ténylegesen hatásos az emberi makula degeneráció előrehaladásának lassításában. Bár ez egyelőre csak állatkísérletben nyert igazolást, talán nem hiba mégis a szlogenre utalnunk: sohasem késő elkezdeni…

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.