Moby Dick visszatért

Kutatók első alkalommal figyeltek meg felnőtt fehér gyilkos bálnát.

Majdnem minden fajnál időnként megfigyelhetőek fehér, azaz albínó egyedek. A fekete-fehér mintázatú kardszárnyú delfinek, vagy gyilkos bálnák között az eddigi egyetlen ismert ilyen példány egy fogságban élő fiatal delfinborjú volt, amely 1972-ben egy kanadai akváriumban pusztult el.

Erich Hoy, a Bálna- és Delfinvédelmi Társaság (WDCS) vezető kutatója a BBC Newsnak elmondta, hogy láttak már korábban is szabadban élő fehér kardszárnyú delfineket, de azok egyike sem volt ivarérett. Ez volt az első alkalom, hogy egy kifejlett példányt találtak, amelyről úgy tűnik, hogy egészséges, és teljes jogú tagja csoportjának. A megfigyelőitől a „Iceberg” (Jéghegy) becenevet kapott, kétméteres hátúszóval rendelkező delfin körülbelül tizenhat éves lehet.

Iceberg fehér színének pontos oka ismeretlen, valószínűleg egy genetikai betegségre vezethető vissza. Elvben lehetséges lenne különböző szövettani vizsgálatokkal és más tesztekkel az eltérés okának pontosabb megállapítása, de a kutatók vonakodnak ettől, mert nem akarják megzavarni a delfineket. Így a vizsgálat során csupán vizuális és akusztikai adatgyűjtést végeznek majd, amely segítheti az állatok komplex társas kapcsolatainak jobb megértését.

Melville Moby Dick című nagysikerű regényének köszönhetően – bár abban egy ámbráscet volt a főszereplő – egy-egy fehér bálna megjelenése nemcsak a kutatók, hanem a nagyközönség számára is érdekes és izgalmas esemény. Az elmúlt években az Ausztrália partjainál megfigyelt Migaloo névre keresztelt, hosszúszárnyú fehér bálna állt az érdeklődés középpontjában. Migaloo több rajongói weboldallal rendelkezik, követhetjük a Twitteren, sőt még a Wikipédiára is felkerült! Kíváncsian várjuk, hogy Iceberg lesz-e ilyen népszerű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.