galéria megtekintése

Míg a magyar fogy, rohamosan nő a Föld lakossága

4 komment


Gergely Márton
NOL

Jelenleg a világ lakosságának hozzávetőleg 0,13 százaléka Magyarország polgára, 2100-ra azonban migráció nélkül már csak az emberiség 6 század százaléka él majd itt. Az ENSZ legújabb népesedési becsléséből kiderül: a Föld lakossága az eddigi jóslatoknál is gyorsabban növekszik, a következő századfordulóra az emberek száma eléri a 11,2 milliárdot, közben Magyarország 7 millió alá süllyedhet.

Két év telt el az ENSZ legutóbbi népesedési elemzése óta, de a számokat a világszervezet szakértőinek újra korrigálniuk kellett – méghozzá felfelé. 35 év múlva, 2050-ben az emberiség száma eléri a 9,7 milliárdot, és 17 Magyarországgal leszünk többen, mint 2013-ban még gondolták. A 2100-as becslést 300 millióval toldották meg 11,2 milliárdra a kutatók. A számok azért is meglepőek, mert 2003-ban még úgy kalkulált az ENSZ, hogy a Föld lakosságának növekedése 2040-re megállhat.

A trend okát Afrikában és a várható élettartam alakulásában kell keresni. Az emberiség bölcsőjének nevezhető kontinensen jelenleg 1,2 milliárd ember él, számuk a század végére azonban eléri a 4,4 milliárdot. Tíz afrikai ország lélekszáma a következő 85 év alatt ötszörösére emelkedik majd. Angola, Uganda és Zambia belép a százmilliós országok klubjába, míg Tanzániában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban kétszázmilliónál is többen élnek majd. Nigéria pedig szélsőséges esetben önmagában elérheti az egymilliárdot.

India lakossága hamarosan megközelíti a kétmilliárd főt
India lakossága hamarosan megközelíti a kétmilliárd főt
Anindito Mukherjee / Reuters

 

Ehhez képest a világ többi régiójában ilyen drámai robbanás nem várható. India hét éven belül a világ legnépesebb országává lép elő, mivel Kínában a század folyamán fokozatosan beindul a népesség csökkenése, és 2100-ra éppen egymilliárd alá csökkenhet a Peking uralma alatt élő lakosság (szélsőségesen negatív folyamatok esetén a 600 milliót is elképzelhetőnek tartják a kutatók). India lakossága a legvalószínűbb becslés szerint ötven év múlva éri el csúcsértékét valamivel kétmilliárd fő alatt, és innen csökkenni kezd.

Miközben az Egyesült Államok lakossága a modell szerint konstans gyarapodásban marad, és a század végére az USA 450 millió ember hazája lehet, Európa a várakozásoknak megfelelően „ürül ki". A kontinens jelenlegi 738 milliójával a Föld lakosságának épp tizedét adja, ám 2100-ra 646 millióra csökken a lakosság, amely a globális trend miatt ennél is drasztikusabb aránycsökkenéssel jár együtt. A Magyarországról szóló becslés 2100-ra valamivel 6,5 millió fölötti lakosságról szól. A számítási modell érdekessége, hogy a szélsőséges értékek milyen homlokegyenest eltérő folyamatokat is lehetségesnek mutatnak az ország kapcsán. Az évszázad második felére ezek szerint akár meg is indulhat a lakosság növekedése és újra elérheti a tízmilliót, de a jelenlegi trend enyhe, de állandósuló romlásával a négymilliós ország sem válik lehetetlenné.

A globális népességrobbanás egyik oka, hogy az egy nőre eső gyerekszülések száma a vártnál lassabb tempóban csökken. Számítások szerint évente 74 millióan esnek akaratukon kívül teherbe, ami nagyrészt a felvilágosítás vagy az elérhető fogamzásgátlás hiányára vezethető vissza. Az ENSZ úgy kalkulál, hogy 8,5 milliárd euróba kerülne a fejlődő világ számára biztosítani a megfelelő fogamzásgátló eszközöket.

A Föld lakossága azonban nem csak a születések számának emelkedése miatt nő, nagy szerepet játszik az egészségügy fejlődése is, amelynek következtében egyre hosszabban élnek majd az emberek. A 2100-ban Magyarországon születő gyerekek várható élettartama meg fogja haladni a 85 évet, ami magasabb a kelet-európai kilátásoknál, de elmarad az összeurópai szinttől. A magyar nők 87, a férfiak 84 évben reménykedhetnek majd minden joggal. Ennél lényegesen drasztikusabb átalakuláson megy át a világ a becslések szerint. Nem csak Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában haladja meg a várható élettartam a 90 évet azoknál, akik 2100-ban születnek majd, de Kínában és szinte teljes Latin-Amerikában is. A jelenlegi szomorú adatokhoz képest Afrika is hatalmas fejlődés előtt áll, a következő évszázadban már minden országában joggal remél legalább 75 évet gyerekének a szülő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.