galéria megtekintése

Tanítható növényhatározó mobilon

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 07. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Magyar fejlesztés a fafajok androidos meghatározására. Elég egy fénykép egy levélről, és az alkalmazás azonosítja a növényt.

Ha a családdal kirándulni megyünk, általában magunkkal visszük a Mi virít itt? – virágkalauz című német kiadvány magyar változatát. Hasznos eszköz a növényvilág megismerésében – a könyv a virágok színe, a szirmok száma, a sugárszimmetria és más jellemzők alapján segíti a meghatározást. Lehet vagy fél kiló ez a hasznos tudás. Szegedi fejlesztők ennél könnyebb és kézenfekvőbb megoldással állnának elő.

A mobilképernyőn az akácból nem lesz hungarikum
A mobilképernyőn az akácból nem lesz hungarikum

– A Phyto projekt megalkotásakor az volt a cél, hogy egy olyan telefonokra írt alkalmazást hozzunk létre, amelynek segítségével bárki könnyedén azonosíthatja az országban előforduló növényeket, első lépésben fákat, pusztán a leveleik alapján.

 

Ezen felül távlati célunk, hogy a szoftver újabb és újabb növényfajokat ismerjen fel – tudtuk meg Bilicki Vilmostól, a Szegedi Tudományegyetem szoftverfejlesztési tanszékének munkatársától. Az alkalmazás önálló tanulásra természetesen nem képes, csak úgy tud ismereteket gyűjteni, ha tanítjuk.

Amikor újabb mintákat (levélfényképeket, amikre rámondjuk, hogy egy adott fa levele vagy sem) adunk neki, akkor a sokdimenziós keresési térben finomítja a tulajdonságokat.

A másfél milliárd forintos keretösszeggel futó FutureICT.hu nevű program részeként a jövő társadalma számára készülnek infokommunikációs tartalmak – a szegedi kutatók mellett a Műegyetem és a DEAK Zrt. szakembereinek bekapcsolódásával zajló növényfelismerő kutatásfejlesztés a teljes projekt egy igen kicsi, ám annál érdekesebb részét jelenti.

A növények azonosítása a következő módon történik. A mobiltelefon gazdája kiválaszthatja, hogy új képet szeretne-e készíteni, vagy pedig a galéria segítségével azonosítana egy növényt. A sikeres azonosításhoz az kell, hogy a levélről készült kép egy homogén (lehetőleg fehér) színű háttér előtt készüljön (például a levelet helyezzük egy fehér lapra).

– Az azonosítás a lefényképezett levél alapján történik, majd egy eléggé komplex képfeldolgozási eljárás nagyon sok paramétert próbál figyelembe venni (így például a levélerezet és a levélfelület arányát, a levél alakját), amelyek alapján a program egy mintahalmazon mesterségesintelligencia-algoritmus segítségével dönti el, hogy az adott levél milyen növényhez tartozik – ismertette a fejlesztés lényegét Bilicki Vilmos.

A megoldás egyedisége, hogy a felhasználó tanítani tudja a szoftvert, azaz, amennyiben a telefon téved és a felhasználó nagy biztonsággal felismeri a levelet, egy új tanítóadatot tud rögzíteni, és így a telefon a legközelebb az ilyen jellegű levelet megfelelően ismeri fel.

A szegedi szakember szerint minél többen használják, annál okosabb lesz a rendszer – a telefonok ugyanis egymás között megosztják az új információkat. Amint elkészült a kiértékelés, az algoritmus az egyezési százalékokkal együtt megjeleníti az öt legvalószínűbb találatot. Ez után a felhasználó elmentheti, illetve feltöltheti a szerverre az adott felvételt.

Ezekhez a jelentésekhez a felvételt készítő telefonok csatolják a személy tartózkodási helyét, így későbbiekben arra is lehetőség nyílik, hogy a szoftver felhasználója képet kapjon arról, hogy melyik növény merre található.

A felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy az általuk, illetve mások által készített felvételeket megtekintsék. Az alkalmazás növényhatározó részének segítségével bővebb képet kaphatunk a növények rendszertani besorolásáról, a növények tulajdonságairól és előfordulási helyeikről. Bilicki Vilmos szerint fejlesztésük már most többet tud a növényvilágot amatőr szinten ismerőknél, jelenlegi állapotában is intelligens növényhatározóként használható. A túrázó, nyári táborozó bármikor előveheti és elolvashatja az adott fa (később más növény) leírását.

A méréseket rögzíteni is lehet, így egy közös tudástár alakulhat ki arról, hogy hol milyen növényt láttak, ez a ritka növények esetén különösen fontos lehet, de egyébként is jó megoldás egy növény leltárához. A felismerő algoritmus első verziója elkészült – az azonosításra felkínált első öt találatban a helyes fa több mint 90 százalékos eséllyel szerepel. Ez a tétel a jelenleg Magyarországon megtalálható 72 legelterjedtebb fafajra vonatkozik.

A szegedi kutató szerint a növények számának növelésével gyengülhet a felismerés hatékonysága, ekkor viszont már nemcsak a levelek, hanem egyéb paraméterek (virág, szár) bevonásával lehet megkülönböztetni a növényeket, így szinten tartható a hatékonyság.

– Célunk az, hogy ezt lágyszárúakkal is bővítsük. Elvileg több ezer különböző növény felismerése is megvalósítható – jósol Belicki Vilmos, akitől megtudtuk, hogy a telefonos program béta tesztelése folyik, az alkalmazás néhány héten belül kikerül az Android piactérre.

Hogy kinek szánják ezt? Mindenkinek, aki használni szeretné (túrázó, biológus, vagy éppen hatósági ember), aki nem teljesen biztos abban, hogy pontosan hogyan néz ki egy parlagfű.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.