Medvék segítenek hegyet mászni a fáknak

Felmenni északra, vagy felmászni egy hegyre: nem sok menekülési útvonal akad a globális felmelegedés elől – kiváltképp, ha nincs lábunk.

A növények számára ezért a klímaváltozás még nagyobb kihívást jelenthet, mint az állatoknak, hiszen utóbbiak legalább elvándorolhatnak hidegebb éghajlatra. De a természet találékonysága végtelen: bizonyos növények az állatok segítségével menekülhetnek meg a felmelegedés elől.

Örvös medvék
Stringer / Reuters

A Current Biology című szaklapban publikált kutatás szerint a japáncseresznye egyik alfaja (Prunus verecunda) emlősök segítségével „terjeszti” magjait.

Az ázsiai örvös medvék lezabálják a fa termését, cserébe viszont – ahogy azt a kutatás kiderítette – akár egy kilométeres távolságra és 300 méteres magasságba „szállítják” – pontosabban ürítik – a cseresznyemagokat, ahol két fokkal hűvösebb van.

A jelenség magyarázata, hogy a cseresznye érése egybeesik a medvék tavaszi hegyi túrájával, amely során különböző időpontokban érő gyümölcsök után cammognak a hegyekben, egyre magasabbra.

A mackók szerencsére pont olyan magasra viszik a cseresznyemagokat, hogy azok túléljék az évszázad végére prognosztizált kétfokos felmelegedést.

A medvék nem minden növénnyel ilyen segítőkészek: a kevésbé szerencsés, magasabban élő és később érő gyümölcsfák terméseit szintén megdézsmálják, de ezeket leviszik a bendőjükben a hegyről, és ott ürítenek, vagyis szó szerint melegebb éghajlatra küldik a magokat – és magasról tesznek a túlélésükre.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.