Mark Zuckerberg vagyonát ígéri egy új facebookos átverés

Az átverések és hamis ígéretek paradicsoma az internet, különösen a közösségi oldalak. De egyetlen megosztással nem nyerhetünk sokmillió dollárt, de még okostelefont sem.
Karácsony körül megszaporodnak a Facebook közösségi oldalon terjedő átverések. Ezek azt ígérik, hogy ha valaki megosztja, kommenteli vagy lájkolja az adott oldalt vagy posztot, akkor értékes ajándékot nyerhet. Lehet ez még ki sem adott új okostelefon vagy luxusautó is.

Most  éppen az terjed, hogy aki a közösségi oldalon nyilvánosan mond köszönetet Mark Zuckerbergnek azért, mert jótékony célra ajánlotta fel Facebook-részvényeit, az megkaphatja a pénz egy részét. Az ajánlat kecsegtető: 5-10 barátunk meghívásáért cserébe bekerülünk a sorsolásba, melynek keretében minden nap ezer főnek adnak 4,5 millió dollárt (több mint egymilliárd forintot).

Az átverés magyar nyelvterületre értesüléseink szerint még nem ért el, de egyértelmű hamissága ellenére Amerikában olyan makacsul tartja magát, hogy a Facebook közleményt adott ki cáfolására.

A facebookos átveréseket nehéz megállítani. Minden évben többször is felbukkan például az, amely arra biztat mindenkit, hogy egy bizonyos "jogi szöveget" bemásolva és megosztva megvédhetik az általuk kiposztolt képekhez fűződő szerői jogaikat.

De alapvetően a napi 4,5 millió dollár ígérete egy nagy klasszikus, a „gazdag ember elosztogatja vagyonát” egyik legújabb változata csupán. Többször kezdett már az is terjedni, hogy a Microsoft-alapító Bill Gates ad ötezer dollárt mindenkinek, aki megosztja a képét.

A hasonló Facebook-posztok esetén egy dolgot kell csak szem előtt tartani, ha meg akarjuk tudni, átverés-e: ha túl szép, hogy igaz legyen, akkor biztosan hamis. 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér