Máris fúrják Obama tervét

Obama elnök a klímaváltozás elleni harcban az eddigi legnagyobb s legfontosabb lépésnek tartja új Tiszta Energia tervét, melynek részleteit ma hozza nyilvánosságra. A korábbi vállalások átdolgozásával az amerikai erőművek szénkibocsátásának 15 éven belül a mostani szint közel harmadával kell csökkennie.

A terv igen jelentős hangsúlyt fektet a szél- és napenergia-fejlesztések mellett az összes megújuló energiára. Az energetikai szektorban azonban jelentős erők fogadtak harcot a kormány elképzelései ellen. Szerintük „Obama háborút indított a szén ellen”, miközben a szénerőművek még jelenleg is harmadát adják az Egyesült Államok áramtermelésének. Az új célkitűzés 2030-ig az USA szénkibocsátásának 32 százalékos csökkentésével számol a 2005-ös szinthez képest.

Az új terv, mely szerint minden szövetségi államnak ki kell dolgoznia kibocsátáscsökkentési céljait, s ezeket el kell küldenie a környezetvédelmi tárcának, vélhetően felgyorsítja azt a nemzetközi felkészülési folyamatot, mely az ENSZ novemberi párizsi klímaértekezletét előzi meg. Ez eddig nem biztatott nagy derűlátásra, hiszen mostanáig csupán 49 ország tette közzé saját vállalásait.

Az amerikai elnök a tervet a klímaváltozással kapcsolatos szellemi örökségének tekinti, több republikánus kormányzó viszont úgy nyilatkozott, hogy az előírásokat nem veszi majd tudomásul. A Fehér Ház viszont a kritikákra reagálva kijelentette, a terv az elnök és a kormány teljes pályás letámadásának kezdete a klímaharcban. Hillary Clinton sietett megerősíteni, ha megválasztják elnöknek, megvédi az elképzelést.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.