galéria megtekintése

Az állatok is ludasak a felmelegedésben

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 25. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

A klíma-csúcstalálkozó ürügyén húsmentes hétfőt hirdetett Paul McCartney. A Beatles alapítója az önkéntes húselhagyás mellett kampányolva mindenkit arra kért, hogy csatlakozzon a vegetáriánus hétfőre vállalkozók csoportjához. Az ügy mellé állt a cseppet sem vega világhírű szakács, Jamie Oliver is. Van ennek értelme?

A kérődző állatok különösen sok metánt bocsátanak ki lassú emésztésük miatt. Argentínában, ahol kiváltképpen szeretik a steakhúsokat, kutatók az állatokra erősített tartályokkal mérik a gáz mennyiségét
A kérődző állatok különösen sok metánt bocsátanak ki lassú emésztésük miatt. Argentínában, ahol kiváltképpen szeretik a steakhúsokat, kutatók az állatokra erősített tartályokkal mérik a gáz mennyiségét
Marcos Brindicci / Reuters

Az Egyesült Államokban biztosan hozna a konyhára heti egy húsmentes nap. Az elhízott világhatalom egyik környezetvédelmi szervezete, az Environmental Working Group (EWG) két éve publikált felmérése szerint az amerikaiak húsfogyasztása (évente 125 kg/fő) 60 százalékkal haladja meg az európai átlagot, és négyszerese a fejlődő országokénak.

Egy másik adat: míg a világ húsfogyasztása megháromszorozódott az elmúlt 50 évben, a föld lakossága „csak” 81 százalékkal bővült. Azaz jóval több húst eszünk, mint fél évszázada. A túlzott fogyasztás meghökkentő környezetszennyezéssel jár. A Tudatosvásárló.hu honlapon közölt EWG-tanulmány szerint egy hamburger el nem fogyasztásával annyi üvegházhatású gázkibocsátást takaríthatunk meg, mintha 200 kilométerrel kevesebbet autóznánk. Ha egy négyszemélyes család egy héten egy hús- és sajtmentes napot tart, olyan, mintha négy hétig nem használna autót. Ezek persze csak akkor igazak, ha az adott javakat nem gyártanák le.

 

A tanulmány a nagyüzemi élelmiszer-termelésből származó termékek környezetterhelését is vizsgálta. Az eredmények azt mutatják, hogy egy kg bárányhús előállítása 39,3 kg szén-dioxiddal egyenértékű üvegházhatást okozó gáz keletkezésével jár. A sorban a következő a marhahús, ebből 1 kg előállítása során 27,1 kg szén- dioxid kerül a légkörbe. (A bárányok a szarvasmarhához képest arányaiban kevesebb húst adnak, viszont felnevelésük, táplálásuk hasonló mennyiségű üvegházgáz-kibocsátással jár.)

A marhahús előállítása egyébként több mint kétszer annyi környezetterhelést okoz, mint ugyanannyi sertéshús előállítása, négyszer nagyobbat, mint ugyanannyi baromfihús előállítása, továbbá tizenháromszor nagyobb szennyezéssel jár, mint ugyanannyi zöldség megtermelése.

A hústermelés esetében az üvegházhatást okozó gázok zöme a tenyésztés során keletkezik. A marhahúsok esetében ez az érték (90 százalék) többek között a szarvasmarha metángáztermelésével, valamint a takarmányozásra felhasznált növények termesztésével magyarázható. Ezzel szemben a nem kérődző állatok (például a szárnyasok) nem termelnek metánt, így a tenyésztési szakaszban jóval alacsonyabb a környezetterhelésük, viszont nagyüzemi feldolgozásuk jóval több energiát és vizet igényel, mint a többi hústermelő állat feldolgozása.

Az állattartás visszaszorulása miatt itthon, 1987-hez képest, napjainkra több mint felére csökkent a tehenek bendőjéből a légkörbe jutó metán mennyisége – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból. A csökkentett metánkibocsátás – a békésen legelésző, kérődző tehenek mindegyike naponta 300-500 liter metángázt is kibocsát – az ország teljes termelésének közel két százalékát teszi ki, ugyanakkor ez a szám emelkedni fog, hiszen a szürkemarha- és a bivalyállomány 2011 óta nemcsak gazdasági, hanem természetvédelmi (legelő-karbantartási) okok miatt is gyarapszik.

A bendőből felszabaduló metán mellett a trágyából is származik metán, illetve a dinitrogén-oxid mint üvegházhatású gáz kibocsátása is jelentős. „Az állatokhoz köthető összes üvegházhatású gáz- (szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid) kibocsátásnak (ezt vegyük 100 százaléknak) részarányai az egyes állatokra lebontva az EU 27 országában 2007-ben az alábbi szerint oszlott meg: a tejelő tehenek 32, a húsmarhák 28, a disznók 26, a szárnyasok 8, a kecskék 3 százalékban, míg a tojástermelés 3 százalékban járult hozzá az állatokhoz köthető összes üvegházhatású gázkibocsátáshoz” – tudtuk meg Koncz Péter ökológustól.

A húsmentes napnak Koncz Péter azért látja értelmét, mert figyelemfelkeltésre, gondolkodásra buzdít. A szakember szerint az állattenyésztéshez kapcsolt üvegházhatású gázok kibocsátását nem is a technológiai fejlesztések, az agrárszektor adaptációja (alkalmazkodás) mérsékelné a legjobban, hanem a saját viselkedésünk megváltoztatásával elért kevesebb húsfogyasztás és kevesebb pazarlás.

Egyes kutatások szerint a pazarlás csökkentésével 8–17 százalékkal lehetne mérsékelni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A „ne egyél húst” kampánnyal kevesebb, de szintén jelentős, 10–14 százalékos üvegházhatású gázkibocsátás-mérséklést lehet elérni. Ha a húsmentes hétfőt pazarlásmentes napok követnék, annak lenne igazán értelme.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.