Már a Föld forgására is kihat a globális felmelegedés

Nem várt mellékhatása van a klímaváltozásnak a NASA szerint. Az olvadó jégtáblák - főleg Grönlandon - megváltoztatják bolygónk tömegeloszlását, aminek számos, eddig ismeretlen következménye van. A Science Advances című szaklapban publikált NASA-kutatás szerint a globális felmelegedés miatt eltolódott az északi pólus, valamint a Föld tengelymozgása is megváltozott.

A bolygókutatók 1899 óta mérik az északi pólus vándorlását; a huszadik században a valódi mágneses pólus az északi sarktól Kanada felé vándorolt, de ebben a században az iránya megváltozott, és most Anglia felé tart - nyilatkozta Surendra Adhikari, a NASA Jet Propulsion Lab kutatója.

"Ez az elmouzdulás rendkívül drámainak számít a múlt századi pólusvándorláshoz képest" - idézte a kutatót a Phys.org.

A kutatók szerint ez a változás ártalmatlan ugyan, de van jelentősége. Jonathan Overpeck, a University of Arizona geológus professzora szerint a kutatási eredmények azt mutatják, milyen óriási hatást gyakorol az emberi faj a bolygónkra.

Grönlandon 2003 óta irdatlan ütemben olvad a jég, "mintha minden évben egymilliárd teherautó szállítaná el a jeget". Ezen felül a Déli sarkvidék nyugati része is hasonló ütemben olvad, míg kelet-Antarktiszon a jégréteg vastagszik, mindez hozzájárul a Föld forgástengelyének változásaihoz. Így összességében a pólus most kelet felé tart.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.