Lemerült a Rosetta leszállóegysége

A távoli üstökösön landolt robot szombaton hajnali két óra előtt 57 órás működés után hibernálódott, miután kimerült a fedélzeti energiaforrása, a napelemei pedig nem termeltek annyi áramot, ami a működéshez elegendő lenne. Az Európai Űrügynökség munkatársai előtte még megkapták az összes eddig gyűjtött adatot a Philae műszereitől. Most ezek elemzése folyik. Ezután az irányítók még megpróbálkoztak a robot új, jobb megvilágítású helyzetbe navigálásával. A leszállóegység utolsó erejével mintegy négy centiméterre felemelkedett és 35 fokos szögben elfordult, de az energiaforrás ezután gyorsan lemerült.

Az irányítók azt remélik, ha az üstökös pályája során közelebb ér a Naphoz, a Philae olyan helyzetbe kerül, hogy napelemei újra fényt kapnak, és a leszállóegység feléledhet.

A Rosetta most az üstökös körüli pályán 30 kilométeres magasságba emelkedik és csak december 6-án tér vissza a húsz kilométeres pályára, hogy további megfigyeléseket tegyen, amíg az üstökös jövő augusztus 13-án a legközelebb lesz Napunkhoz.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.