Láva tört be a panzióba

Bő két hete zajlik a vulkáni kitörés Fogo szigetén, és szomorúan kell tapasztalni, hogy ez az esemény senkit sem mozgat meg. Alig írnak róla, mintha mi sem történne, miközben az elmúlt napokban két település is eltűnt a szigeten.

A hétvégén a robbanásos kitörések gyengültek, viszont egy a korábbinál gyorsabban folyó láva indult el, ami 30-60 méter/órás sebességgel haladva gyorsan elérte Portela települést, és elpusztította a maradék házakat – tájékoztatta lapunkat Harangi Szabolcs, az ELTE geológusprofesszora.

Fotó: Guy de Saint-Cyr - Michel Grant - Pippo Scarpinati

Ezt követően két lávanyelv tovább haladt észak felé és Bangaeira település házait vette ostromba, lerombolt egy panziót, a katolikus templomot és húsz házat. A sziget kormányzója bejelentette: Bangaeira elesett, a gazdagon termő földeknek oda. A láva folyik tovább, és jó esély van, hogy a meredek északi oldalon lejutva, elérje az óceánt, miközben további településeket rombolhat le.

Fotó: Guy de Saint-Cyr - Michel Grant - Pippo Scarpinati

Hasonló kitörésre volt már példa. Az 1995-ös után sokan visszaköltöztek a vulkán közelébe. A miértre a válasz egyszerű: ezek a gazdagon termő területek sok embernek adnak megélhetést. Most több mint 150 család otthona veszett oda, 1700 embert telepítettek ki, akiknek nincs nagyon hova menniük, és vélhetően az ideiglenes lakhelyek sem adnak számukra megnyugtató megoldást. Ahogy Indonéziában is egy-egy vulkánkitörés után, a lakosok itt is újra visszatérnek korábbi lakhelyükre és igyekeznek új életet kezdeni. Merthogy más lehetősége a helyieknek nemigen van.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.