galéria megtekintése

Izland egyik legnagyobb vulkánkitörése jöhet

0 komment

Ötvös Zoltán

Az izlandi Holuhraun hasadékvulkáni működés augusztus 31. óta szakadatlanul zajlik, és egyesek már az elmúlt száz év egyik legnagyobb lávaöntő kitöréséről beszélnek. A kénes szmog már túlterjed Izlandon, és Európa egyes területeit is elérte.

Annyit tudunk – hívta fel lapunk figyelmét a tűzhányó.blogspot.hu-n megjelent írására Harangi Szabolcs, az ELTE professzora –, hogy a lávamező már közel 20 négyzetkilométer nagyságú területet fed be, a lávafolyás jelenleg naponta mintegy 100 métert halad előre, frontja 17 kilométerre jutott a hasadéktól.

A Bardarbunga vulkán a Holuhraun lávamező közelében augusztus 31-én
Armann Hoskuldsson / Reuters

Az eddig felszínre került lávamennyiség becslések szerint nem éri el a 100 millió köbmétert (0.1 köbkilométer), azaz egyelőre még elmarad a Krafla 1975–1984-es hasadékvulkáni kitörés 0.2-0.3 köbkilométer lávamennyiségétől. Azonban míg ez utóbbi kilenc év alatt gyülemlett fel, a közel 0.1 köbkilométer láva mindössze két hét alatt jutott a felszínre, azaz most sokkal nagyobb a kitörési intenzitás (ez most másodpercenként 200-300 köbméterre becsülhető)! Ha a lávaöntés a mostanihoz hasonló ütemben folytatódik, akkor a Holuhraun kitörés Izland történelmi időkben zajlott legnagyobb vulkánkitörései közé juthat.

 

A hasadékvulkáni kitörést erős kén-dioxid- és szén-dioxid-gázkiáramlás kíséri. A kén-dioxid jelenlétét a hasadékból felemelkedő szürkéskék felhő, a területre gyakran rátelepedő kékes vulkáni szmog is jelzi. A kellemetlen záptojás szagú kén-dioxid gáz jelentős mennyisége miatt még a méréseket végző szakembereknek is többször el kellett hagyniuk a helyszínt, a turisták pedig meg sem közelíthetik a kitörés területét.

A kén-dioxid mellett jelentős a szén-dioxid-kiáramlás is, amely gáz a levegőnél nagyobb sűrűsége miatt a felszíni mélyedésekben ül meg. A terepen dolgozó néhány szakember ezért csak gázmaszkban dolgozhat gázmérő detektorokkal felszerelve. Harangi Szabolcs szerint a sokszor változó irányú szél északkeleti-keleti irányba sodorja a kén-dioxiddal telített levegőt, emiatt az Izland keleti partvidékén élők egyre szennyezettebb levegőt szívnak – a gáz több mint 100 km távolságban is többeknek egészségügyi problémát okozott.

Füst és gázkiáramlás a lávamező fölött, a Vatnajökull gleccsertől északra augusztus végén
Marco Nescher / Reuters

Ilyen magas kén-dioxid-koncentrációt még nem mértek Izlandon a modern műszeres elemzések bevezetése óta! A kénes szmog azonban már túlterjed Izlandon, és Európa egyes területeit is elérte. Szeptember hatodikán például kiugróan magas kén-dioxid-koncentrációt mértek Dublinben (a szokott érték 200-szorosát!). A következő napokban Norvégia nyugati partvidéke kapott a kénes levegőből – azaz több mint 1300 kilométerre a kitörés helyétől!

Ez a szmog még messze nem jelent akkora veszélyt, mint ami a Laki 1783–84-es kitörését kísérte. Egy korabeli beszámoló szerint akkor az eső sós és kénszagú volt, marta a szemet, csípte a bőrt. A leveleket átégette, és apró lyukakat hagyott rajtuk. A frissen nyírt birkák bőrén szintén égési nyomokat lehetett megfigyelni. Az ELTE professzora szerint ahhoz, hogy Európában komolyabb hatása legyen a vulkáni szmognak, tartósnak kell maradnia a gázkiáramlásnak, tartósan kelet felé sodródjon a szennyezett levegő és tartósan magas nyomású időjárási körülmények legyenek, ami Európára nyomja a kénes levegőt. Ez azt jelenti, hogy sok körülmény összejátszása szükséges egy valóban súlyos helyzet kialakulásához.

A Holuhraun hasadékvulkáni kitörés most jégsapkamentes területen zajlik, azonban megvan az esélye annak, hogy az újabb felszíni hasadék jeget ér, és akkor jég alatti lávaöntés indul el, ami jeges-iszapos áradattal és heves robbanásos kitöréssel, több kilométer magasra feljutó vulkáni hamufelhővel járhat. Egy ilyen jelenség már veszélyt jelenthetne az európai légi közlekedésre.

NOL Piactér
Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.