Lakóházakat fenyeget a láva Hawaiin

A Hawaii-n található Pu'u O'o kürtőből kifolyó láva egy héten belül lakóházakat pusztíthat el.

A Kilauea vulkán körülbelül százezer évvel ezelőtt törte át a Csendes-óceán felszínét, és ezzel létrehozta a szigetet. A Kilauea tűzhányó a Pu'u O'o-hoz hasonló kürtőkön keresztül mostanáig annyi lávát termelt, amennyi egy több mint másfél millió kilométer hosszú, kétsávos autóút leburkolására lenne elegendő.

A Pu'u O'o 1983. január 3.-i kitöréskor vörösen izzó olvadt láva lövellt a levegőbe, 300 méteres, vagy még nagyobb magasságba. A kitörés óta eltelt több mint 31 év alatt folyamatosan működött a kürtő – az innen elfolyó láva egyre közelebb került a lakóépületekhez.

A Kaohe Homesteads nevű település lakói egyre idegesebben figyelik a lávafolyást, mert úgy érzik, hamarosan eléri otthonaikat. A veszélyhelyzetet értékelve, Hawaii megye polgármestere, Billy Kenoi tegnap rendkívüli állapotot hirdetett, mert a szakemberek szerint is előfordulhat, hogy a láva akár egy héten belül lakóházakat érhet el. Hogy pontosan mikor következik ez be, ha egyáltalán bekövetkezik, az kiszámíthatatlan – jelentősen befolyásolja a történést a domborzat.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.