Koponyákkal terrorizál az őrült hernyó

Saját levedlett fejbőréből készült páncélt visel a fején a Mad Max-hernyó.

Mondanánk, hogy ennél a hernyónál elmentek hazulról, de itt pont az ellenkezője történik
Mondanánk, hogy ennél a hernyónál elmentek hazulról, de itt pont az ellenkezője történik
Wikipédia

Ausztrál kutatók a PeerJ szaklapban publikált cikk szerint rájöttek, hogy amit ezek a fura hernyók szarvként viselnek a fejükön, nem más, mint saját elhullajtott fejbőrük megkérgesedett maradványai. Az Uraba lugens hernyófaj tagjai a megüszkösödött maradványokat pajzsként használják ellenfeleik elrettentésére, illetve védekezésre.

Az egyelőre nem világos, hogy a hámrétegeket mi tartja egyben, de valószínűleg a fejszőrzetüknek köszönhetik a bizarr pajzsot. Ami elég ritka védekezési mechanizmus, legalábbis a rovarok többség egyszerűen leveti elhasznált bőrrétegeit, vagy megeszi.

Petah Low, a University of Sydney ökológusa jött rá, hogy ha provokálja a hernyókat, akkor tényleg pajzsként használják a horrorisztikus fejfedőt. Low professzor ennek igazolására egy "gladiátorarénát" állított fel: egy petricsészében összezárt két hernyót – egyet a perverz fejdísszel, egyet anélkül – egy gyilkos poloskával. A védtelen hernyó 14 másodpercig bírta az arénában, a másik viszont kerek 120 másodpercig húzta, mielőtt kimúlt a poloska mérgező harapásától – tudósít az IFLScience.com.

Egy másik kutatás pedig arra jutott, hogy a "biopajzs" önmagában kevés a túléléshez, a méret is fontos: a legfélelmetesebb "páncéllal" felvértezett hernyóknak jóval nagyobbak a túlélési esélyeik.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.