Kismamák a levegőben

A kismamák terhességük 37. hete után lehetőleg már ne üljenek repülőre, ikerterhesség esetén a javasolt tilalmi idő már a 32. hetet követő időszakra vonatkozik – üzeni a brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Tanács (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG). A 28. hét után tanácsos valamennyi orvosi dokumentumot magukkal vinni. A brit szakemberek szerint egy repülőút alapesetben nem ártalmas, de lehet mellékhatása.
Sok légitársaság saját szabályait alkalmazza a kismamák repülése során – egyesek megtagadhatják egy terhes nő felszállását, amennyiben felmerül a gyanú, hogy a szülés ideje túl közel van. A legnagyobb veszélyt 10 ezer méter repülési magasság fölött a koraszülés jelenti, ezért számos légitársaság csak orvosi igazolással engedi a 36. héten túl lévő várandós anyákat a fedélzetre. (Vannak olyan cégek, melyek már a terhesség 28. hete után olyan orvosi igazolást kérnek, amely feltünteti a szülés várható időpontját.)
Víz igen, levegő nem
Víz igen, levegő nem
Carlos Barria / Reuters

A repülés során mindenki nagyobb sugárterhelést kap 10 ezer méter magasan, mint a földfelszínen, de arra nincs bizonyíték, hogy ez vetélést, koraszülést okozna. Azt sem mutatták ki, hogy a légnyomás és a páratartalom változása károsan hatna a terhességre. A lényeg, hogy a repülés nem jelent veszélyt egy problémamentes terhességre. A földi ellenőrzések sem. A kismamáknak nincs félnivalójuk a repülőtéri biztonsági kapuk sugárzásától, a testszkennerektől, mert a sugárzás dózisa messze a veszélyt jelentő értékhatár alatt mozog.
Hosszú távú járatok növelik a mélyvénás trombózis (DVT) kialakulásának esélyét. Mivel a vénás keringészavar okozta trombózisrizikó a terhesség előrehaladásával fokozódik, a kismamák többsége a mélyvénás trombózistól fél a legjobban, melyet azonban az orvosok szerint könnyű megelőzni elasztikus harisnya viselésével.

A britek azt javasolják, hogy a terhes nők kényelmes cipőt vegyenek fel, kerüljék a szűk ruhákat, a székben ülve harminc percenként a repülések során szokásos átmozgató gyakorlatokat végezzenek, illetve sétáljanak a gépen. Ne igyanak alkoholt és koffeint tartalmazó italokat. És lehetőleg ne repüljenek, ha vérszegénységben szenvednek, ha a terhességük alatt véreztek, ha keringési és légzési problémákkal küzdenek. Philippa Marsden, az RCOG munkatársa szerint – a BBC hozta szavait - ezek a tanácsok a rövid, illetve hosszútávra utazó kismamák számára egyaránt hasznosak. Azt sem árt figyelembe venni, hogy az uticélként szereplő városban, országban milyen az egészségügyi ellátás színvonala.

Azoknak a nőknek, akiknek korábban vetélésük vagy méhen kívüli terhességük volt, azt ajánlják, hogy a repülés előtt mindenképpen végeztessenek ultrahangvizsgálatot. A lehetséges komplikációkról egyeztetni kell a repülés előtt az orvossal.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.