galéria megtekintése

Kipusztulás élőben

4 komment


Ötvös Zoltán

Egyetlen hím és négy nőstény alkotja az északi szélesszájú orrszarvúak populációját – írtuk néhány hete, de ez már nem igaz.

A Csehországban élő 31 éves nőstény hétfő este elpusztult, azaz négyen maradtak. Az egyetlen megmaradt hímet, a Kenyában élő Szudánt éjjel-nappal fegyveresek őrzik. Két nőstény a családja, a harmadik orrszarvúlány a kaliforniai San Diegóban él.

Tavaly decemberben jelentették be, hogy a San Diego Safari Parkban elpusztult a negyvennégy éves hím Angalifu, most hétfőn egy nőstény pusztulásáról érkezett hír, így már csak négy északi szélesszájú orrszarvú maradt a Földön – 1970-ben még félezer példány élt e különleges lényből. Mindegyik fogságban tengeti életét, de már csak egyetlen hím van köztük, Szudán, aki Kenyában bandukol két nőstény társaságában.

Szudán, az utolsó hím északi fehér orrszarvú a kenyai Laikipia nemzeti parkban
Szudán, az utolsó hím északi fehér orrszarvú a kenyai Laikipia nemzeti parkban
Thomas Mukoya / Reuters
 

A csehországi Dvúr Králové állatkert Nabire névre hallgató orrszarvúja az észak-cseh városban született. Halálát egy megrepedt ciszta okozta. „Pusztulása az orrszarvúak számának drasztikus csökkenését szimbolizálja, ami az emberi kapzsiság következménye” – olvasható az állatkert igazgatójának, Premysl Rabas-nak a közleményében. Nabire pusztulásával egy újabb állatfajt fenyeget a teljes kihalás veszélye. (Vadon élő északi szélesszájú orrszarvút utoljára 2007-ben láttak, a feltételezések szerint az utolsó négy vadon élő példány azóta már nem él.)

Az orrszarvúakat a tülkükért öldösték. Éppen azért, hogy ne jelentsen olyan nagy kísértést az orvvadászok számára, Szudán tülkét évekkel ezelőtt levágták – a porrá tört orrszarv roppant keresett cikk a feketepiacon. Azért, hogy ne csupán néhány példány éljen, megpróbálták pároztatni Szudánt a nőstényekkel – Najin-nal és lányával, Fatu-val –, de a kísérletek eredménytelenek voltak. Mindhárom orrszarvút a cseh állatkertből 2009-ben telepítették vissza Kenyába – abban a reményben, hogy a faj eredeti élőhelyén szaporodnak majd. A terv nem jött be. A San Diegó-i állatkertben élő Nola a szakemberek szerint túl öreg a vemhességhez.

A cseh intézmény egyébként a világ egyetlen olyan helye volt, ahol ez az igen ritka faj fogságban szaporodott.

A szélesszájú orrszarvúak másik alfajáról, a déliről a XIX. század végén azt hitték, hogy kipusztult, ám 1895-ben találtak egy kisebb csoportot Dél-Afrikában. A tudatos tenyésztésnek köszönhetően ez az alfaj megmenekült a kipusztulástól – a WWF adatai szerint mintegy 20 ezer példány él belőle Afrika déli részén. Hasonlóan kétségbeejtő a helyzet a szumátrai orrszarvúkkal, ezekből alig száz él Indonézia és Malajzia erdeiben. A faj az erdőkivágások és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett kategóriába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.