Kézprotézist is lehet már nyomtatni

A versenytársaknál olcsóbban és gyorsabban – ráadásul háromdimenziós nyomtatóval – állítottak elő kézprotézist Nagy-Britanniában.

A bristoli székhelyű kisvállalkozás a James Dyson-díjért indult csatába. A díjat kiosztó James Dyson Alapítvány olyan terveket díjaz, amelyek valamilyen gyakorlati problémát oldanak meg. Tavaly egy felfújható inkubátor nyerte el az első díjat. 2013-ban négy, a Pennsylvaniai Egyetemen tanuló diák vihette haza a Titan Armért cserébe, ami az emberi izomerőt is helyettesítő, illetve azt megnövelő robotkar.

A világon évente – a becslést a BBC tette közzé – nagyjából 11 millió kézamputációt végeznek.A technika fejlődésének köszönhetően az érintettek egyre többet tudó protéziseket kaphatnak, de nem mindegy, hogy milyen áron. A brit fejlesztők kétezer fontért adják majd a személyre szabott, 3D-s nyomtatóval készülő terméket, ami jóval olcsóbb, mint a most kapható 20–60 ezer fontba kerülő kézprotézisek.

Különösen a gyerekek esetében nem mindegy az ár, nekik évente egyszer, olykor kétszer kell cserélni az eszközt pusztán azért, mert változnak a testméreteik. Az alkatrészek mintegy 40 óra alatt készülnek el, további két óra kell az összeszerelésre. (Jelenleg hetek, olykor hónapok telnek el mire valaki hozzájut a megfelelő protézishez.) A nyertes cég jutalma 2200 font volt, s indulhat a 45 ezer dolláros fődíjért. Nyer vagy nem nyer, a bristoli vállalkozás 2016 második felében megjelenne a piacon a protéziseivel.

Brazil kutatók 3D-nyomtató segítségével pótolták egy tukán letört felső csőrét. A Tieta nevű madárra Rio de Janeiróban bukkantak rá, borzalmas állapotban. Tieta gyümölcsöt nem, de élő rovarokat fogyaszt a „nyomtatott” pótcsőrrel. (BBC)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.