galéria megtekintése

Kezdődik: embert ölt a robot

5 komment

NOL

Meghalt az első, robotpilótát használó sofőr az Egyesült Államokban. A Tesla S modell rendszere nem tudta megkülönböztetni az előtte bekanyarodó teherautó utánfutójának fehér oldalát a világos égtől, ezért nem aktiválta a féket. A Tesla 40 éves sofőrje, Joshua Brown a balesetben azonnal meghalt, az autó tetejét a teherautó teljesen összeroncsolta.

Tesla S modell
Tesla S modell
George Frey / Reuters

A mostanáig mintegy 210 millió kilométernyi robotüzemmód első halálese még májusban történt Floridában, de az amerikai közlekedési hatóság most tette közzé az esetet.

 

Elon Musk, a Tesla alapítója részvétét fejezte ki az elhunyt sofőr hozzátartozóinak. 



Az amerikai hatóságok nyomozást indítottak az ügyben - jelentette a BBC.

Ugyanez a kocsi korábban viszont megmentette Brown életét. A YouTube-on közzétett videón - melyet az elektromos autó fedélzeti kamerája vett fel - látható, hogy egy emelőkosaras teherautó, amely sofőrje valószínűleg későn vett észre egy autópálya-lehajtót, leszorítja a Teslát. A robotpilóta az utolsó pillanatban félrerántotta a kormányt, a sávváltással megelőzve a balesetet: 

A Tesla S modellje egyébként nem teljesen automata. Mivel az USA-ban sem engedélyezték még az önjáró autók forgalomba helyezését, a sofőrnek a robotpilóta használata közben is fognia kell a kormányt. Egyelőre inkább csak asszisztensként működik az automata funkció: segít sávot tartani, illetve váltani, vészhelyzet esetén pedig korrigálja a sebességet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.