galéria megtekintése

Ennyit a kitakarásról: homályos képről is felismer a kémprogram

0 komment

NOL

Már homályos fotókon is felismeri az emberi arcokat egy új szoftver. Három programozó: Reza Shokri és Vitaly Shmatikov a Cornell Egyetemről, valamint Richard McPherson (Texasi Egyetem) egy olyan mesterséges intelligenciájú programot írt, ami képes a legpixelesebb, illetve leghomályosabb fényképeken is felismerni mintázatokat - írta a Techxplore.


Forrás: arXiv:1609.00408 [cs.CR]

A szoftver fontos személyiségi jogi problémákat vet fel, hiszen a fotókon és videókon éppen a személyiségi jogokra hivatkozva szokás kiretusálni emberek arcát, például rendőrökét, bűnözőkét, egyes országban kiskorúakat, illetve tüntetések résztvevőit is azonosíthatatlanná kell tenni. A Google Street Viewban például minden arcot elhomályosítanak (még a tehenekét is), ahogy az autók rendszámát is kiblőrözték.

 

Úgy látszik, ez már nem elég, hiszen a mesterségies intelligencia így is beazonosíthatja az embereket, illetve tárgyakat. 

Még a magyar állami média retusőrei sem járhatnak túl a kémprogram eszén
Még a magyar állami média retusőrei sem járhatnak túl a kémprogram eszén

A szoftver egyébként nem képes helyreállítani egy homályos képet, viszont össze tudja hasonlítani a Facebookon, Instagramon, vagy YouTube-on elérhető felvételekkel. A programozók 85 százalékos találati pontosságot értek el a szoftverrel - bizonyára a titkosszolgálatok legnagyobb örömére.

Ragasszuk le a webkamerát!

Ahogy az amerikai kormányzati hivatalokban szokás, úgy a háztartásokban is érdemes lefedni a számítógépek és laptopok kameráit - mondta az FBI igazgatója, James Comey. Tovább a cikkre: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.