Két napot pihent, majd újra kitört az izlandi vulkán

Két nap szünet után ma újabb hasadékvulkáni kitörés kezdődött Izlandon, csak egy kicsit északabbra a pénteki kitörési helytől. Az első becslések szerint 1.5 km hosszan repedt fel a föld és folyik ki a láva.

Hogy pontosan mi történik, az ezen a webkamerán látszik, ha látszik, mert gyakorta lefagy a szerver. Az első jelentések szerint a mai kitörés jóval intenzívebb, 10-20-szorosa a péntekinek. A lávafüggöny-lávaszökűkút 50-60 méter magasba csap. Ha jelentős mennyiségben jutna ebből a magasba, akkor az történik, mint ami 2010-ben az Eyjafjallajokull vulkán kitörésekor lezajlott. A légtérzár miatt négy éve 2,5 milliárd eurós bevétel kiesés sújtotta a társaságokat.

Ahogy arról beszámoltunk, pénteken legfeljebb egy kilométer hosszú hasadék mentén kisebb lávaszökőkút kitörések zajlottak, majd lávanyelvek ömlöttek a felszínre, amelyek legfeljebb ötszáz méterre jutottak a kitörés helyszínétől. A vulkáni működés befejeződése után órákon keresztül fehér vízgőz áramlott ki a repedésekből. Eközben folytatódtak a földrengések – a napi átlag ezer körül van, közte például 5.2-es erősségű is akad.

A tűzhány.blogspot.hu-n tegnap arról írt Harangi Szabolcs, az ELTE professzora, hogy a közeli napokban ismét egy hasadékvulkáni kitörés indulhat, hasonlóan a maihoz, de elképzelhetően nagyobb mennyiségű lávaszolgáltatással. A magyar vulkanológus jóslata bejött.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.