Két ember életét mentette meg egy újszülött

Pár nappal a születése után két ember életét mentette meg egy kislány. Nagy-Britannia legfiatalabb szervdonorának veséit, illetve máját használták fel. A kislány nevét nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit tudni, hogy a londoni Hammersmith Kórházban született 2014 közepén.

A kislány veséit egy veseelégtelenségben szenvedő beteg kapta meg, míg a májából származó sejtekkel egy másik súlyos állapotú betegen próbálnak segíteni – mindkét beavatkozástól azt remélik, hogy új távlatokat nyithat a transzplantáció területén.

A 3,1 kilogrammos újszülött császármetszéssel jött a világra 37 hetes korában. Az orvosok vizsgálatai szerint a terhesség korai szakaszában oxigénhiányos állapot lépett fel, ennek következtében az újszülött központi idegrendszere jóvátehetetlenül károsodott. A gyermek nem reagált a külső ingerekre, mozgása koordinálatlan volt, szeme nem mozgott, pupillái kitágultak. A súlyos helyzet láttán – a kislánynak néhány napot adtak az orvosok – a családdal közösen beszéltek a szervdonációról. Végül úgy döntöttek, hogy – mivel mindkét szerv tökéletes állapotúnak bizonyult – a kislány veséit és májának speciális sejtjeit másik két súlyos állapotú betegnek adják. Veséje mindössze négy centiméter hosszú és két centiméter széles – harmada a felnőttek veséjének –, de tökéletesen működött.

Gaurav Atreja, a Hammersmith Kórház újszülöttosztályának munkatársa a brit Daily Mailnek azt nyilatkozta, hogy egy újszülött veséje gyerekbe és felnőttbe egyaránt beültethető. Azt nem lehet tudni, hogy mekkorára nő, de az egyértelmű, hogy betölti feladatát. Az újszülött májsejtjeit egy (végstádiumú májelégtelenségben szenvedő) beteg érrendszerébe infúzióval juttatták be, ezzel időt nyertek, amíg találnak számára egy megfelelő szervdonort.

A brit szakemberek szerint ez az eljárás – ha beválik – más betegek életét is megmentheti.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.