Japán visszatérne az atomenergiához

A Fukusimai katasztrófa óta első ízben nyilvánította biztonságosnak a japán atomenergetikai hatóság a szigetország egyik leállított reaktorát.

Három és fél évvel a cumanit követő súlyos atomerőmű balesetet követően a Japán Nukleáris Felügyelet működésre késznek nyilvánította a Sendai atomerőmű leállított két reaktorát, amivel megfigyelők szerint Japán egy lépéssel közelebb került atomerőművei újraindításához.

Az ügynökséget két éve hozták létre abból a célból, hogy helyreállítsa a japán közvélemény bizalmát az atomenergia békés felhasználása iránt. A 2011 márciusában történt katasztrófa után Japán mind a 48 üzemelő atomreaktorát leállították s bár most a déli Kyushu szigetén lévő két reaktort biztonságosnak nyilvánították, még hónapok telhetnek el, amíg a helyi hatóság és végül a miniszterelnök zöld utat ad az újraindulásra.

Bár a kormányfő szorgalmazná a japán gazdaságnak vélhetően hasznos nukleáris ipar újraélesztését, a közvélemény kutatások szerint a lakosság szkeptikus mind az erőművek biztonságosságával, mint a nukleáris lobbihoz közelinek tartott kormányzó párt azon képességével kapcsolatban, hogy az képes szavatolni a biztonságot.

Kritikus szakemberek egyenesen azt állítják, hogy a kormány által nagy nyomásnak kitett ügynökség nem vette kellően figyelembe az egyébként is vulkanikusan aktív területen lévő Sendai reaktorokkal kapcsolatos, júliusban készült jelentésére érkezett majd húszezer hozzászólást.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.