Itt jelent meg az első házikutya

Mindenki tanulta az iskolában, hogy a kutya őse a farkas. Na de mégis, hol alakult ki a házikutya a farkas hatalmas, majdnem az egész északi féltekét lefedő eredeti élőhelyén? A kutatók több helyet is emlegettek, mint az első kutya megjelenésének helye, így Európa, a Közel-Kelet, Szibéria és Dél-Kína is szóba került. A legújabb és talán a legvalószínűbb jelölt azonban újabban Közép-Ázsia, ahogy erről a New York Times tudományos források alapján beszámolt.
A Cornell Egyetem kutatói nemzetközi együttműködésben háromféle DNS-t vizsgáltak, hiszen nemcsak fajtatiszta ebeket, hanem keverék, sőt kóbor kutyákat is tanulmányoztak, ugyanis ez utóbbi két csoport teszi ki a bolygón szaladgáló egymilliárd kutya háromnegyedét.

A Laura M. Shannon és Adam R. Boyko vezetésével folyó kutatásban harmincnyolc országból 4500 kutyát néztek meg, ezek 161 fajtát és 549 féle keverék típust képviseltek. Az elemzések során azt nézték, mely földrajzi helyhez köthető csoportok voltak genetikailag legközelebb az ősi kutyapopulációkhoz. Ennek során ugyanolyan módszert követtek, mint amely hajdan az ember eredetét Kelet-Afrikába vezette, s ez végül Közép-Ázsiát, Mongóliától Nepálig hozta ki győztesnek.

A kutatók a sejtmagok összes kromoszómájának DNS-ét megvizsgálták, s különösen nagy figyelmet fordítottak a hím nemi kromoszóma örökítő anyagára, valamint a csak anyáról anyára öröklődő, sejtplazmában lévő mitokondriális DNS-re. Az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában, a PNAS-ben megjelent elemzés nem tudott pontos időpontot megjelölni, mikor alakult ki az első házikutya, de úgy becsülik, hogy legalább 15 ezer éve.

Greger Larson, az Oxford-i Egyetemről külön elismerését fejezte ki a kutatás mérete miatt. A fosszilis csontleletekből kivont DNS elemzések nemzetközi szakértője a New York Times-nak nyilatkozva kifejtette, hogy a keverék kutyákból szerzett adatok puszta száma is tiszteletet érdemel, ahogy a széles földrajzi merítés, vagy az eldugott helyről szerzett minták beszerzése.

Ennek ellenére a kutyákkal kapcsolatos kutatásokban semmi sem számít véglegesnek. Jóllehet a mostani álláspont Közép-Ázsiát hozta ki a kutyák kialakulási helyének, Boyko szerint nem zárható ki, hogy eleink máshol is háziasítottak kutyákat, ám azok kihaltak, vagy a máshol kialakult kutyák vándoroltak Közép-Ázsiába és onnan terjedtek el a világon.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.