galéria megtekintése

Itt az 5G szép új világa

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 13. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

A mobilkommunikáció újabb rekordra készül: a Nokia Networks a múlt hét végén mutatta be minden eddiginél gyorsabb, 5G-s hálózatát New Yorkban. Az így továbbított képek tizenhatszor élesebbek lesznek, mint egy full HD-s videó.

A Nokia valamit vissza szeretne hódítani elvesztett hegemóniájából a mobilpiacon. Miután két éve megvette a Siemens részét a közösen birtokolt hálózati üzletágból, a finn cég egyedül folytatta a mobilhálózati berendezések fejlesztését. A telefongyártás ugyanebben az évben a Microsoft kezébe került, így a Nokia gőzerővel a hálózatok kapacitásának növelésére összpontosította erejét.

Az önjáró autók és „okos otthonok” korszakának mobilforgalmához 5G-s hálózatok kellenek
Az önjáró autók és „okos otthonok” korszakának mobilforgalmához 5G-s hálózatok kellenek
Merz Natalia

Ennek eredményeként, bár a jelenlegi mobilok zöme még a 4G-t is csak alulról szagolja, a Brooklyn 5G Summit nevű rendezvényén most bemutatta 5G-s hálózatát, amely másodpercenként a korábban elképzelhetetlenül gyors tíz gigabites sebességre képes. A fejlődést jól érzékelteti, hogy míg a 4G-s hálózaton másodpercenként 75 megabit sebességgel száguldanak az adatok, addig az 5G-s hálózaton 1000 megabittől, azaz egy gigabittől felfelé terjed a sávszélesség, s a Nokia mindjárt ezt is megtízszerezte.

 

Ezzel a sebességgel okostelefonon egy egész estés HD-mozifilm letöltése másodpercek kérdésévé rövidül. A fenti teljesítménnyel egy következő generációs, 7680 × 4320 pixeles felbontású 8K-s videót akár három dimenzióban is nézhetünk. Ennek élessége pedig kétszerese a 4K-s és tizenhatszorosa a full HD-s élességű képeknek. Nem kell persze már a pénztárca után nyúlni, a rendszer csak 2020 táján kerülhet forgalomba, de mindmáig ez a leggyorsabb, valaha is tesztelt mobilhálózat.

A Samsung is igyekszik versenytársa után, de a koreaiak a Nokia csúcsteljesítményének csak háromnegyedét, másodpercenként 7,5 gigabitet értek el nemrég bemutatott rendszerükkel. Persze a gyakorlatban ezek a számok irreálisak, különösen csúcsidőben egy 4G-s hálózat sem képes névleges teljesítményére. Forgalmas hálózatokon a Nokia is csak 100 megabitet ígér másodpercenként, persze ez is négyszerese a 4G valós csúcsteljesítményének. Ilyen sebességgel már lehetővé válik például távirányítható robotok testünkkel való tökéletes szinkronizációja.

A hálózat kapacitásának tízezerszeres növelésével pedig már milliárdnyi számítógép és szenzor köthető majd össze egy időben. Ezek persze még a jövő tervei, a Nokia jelenleg 73 ezer MHz-es frekvencián teszteli a rendszert, ami a gyakorlatban működő mobilhálózatok jeleinek 700–3500 MHz-es értékéhez képest iszonyatos növekedés.

De mire is lehet jó egy 5G-s hálózat? Néhány éven belül a mobilhálózatoknak a jelenlegi forgalom tízezerszeresét kell továbbítaniuk, s az önjáró autók és a legkülönbözőbb okos háztartási gépek is az interneten keresztül kommunikálnak, s mindezek révén mind több lesz az „okos otthon”, az 5G elengedhetetlen lesz. Az új széles sávú mobiltechnológia az energiafelhasználás növekedése nélkül a jelenleginek tizenötödére, egy ezredmásodpercre csökkenti az adatok továbbításának késleltetési idejét. Ez azt az időt jelenti, ami például tárcsázástól a kapcsolat létrejöttéig tart.

Az egyre rövidebb, csupán milliméteres hullámhosszú jelek egyre nehezebben hatolnak majd át a falakon, ezért elképzelhető, hogy miniatűr „cellákat” vagy „adótornyokat” kell majd telepíteni minden épületre vagy akár terembe. Ez persze óriási forgalomnövekedést is jelent, amelynek megoldása még sok gondot jelent. Elképzelhető, hogy a megoldás az lesz, hogy a telefonok az adótorony, vagyis a központ vagy akár egy wifi router kikerülésével közvetlenül a másik telefonra küldjék adataikat. Ehhez persze új mobilokra is szükség lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.