galéria megtekintése

Irdatlan sebességgel csapódott a Napba egy üstökös

1 komment

NOL

Észbontó sebességgel zuhant a Napba egy üstökös csütörtök hajnalban, a jelenséget az egyik napkutató űrszonda, a SOHO kamerája rögzítette. A kutatók szerint ez volt az elmúlt évtizedek egyik legfényesebb kométája.


NASA/GSFC

A SOHO mérései szerint az üstökös több mint 2 millió kilométer per órás sebességgel száguldott a Napba, Karl Battams csillagász szerint ez volt a Naprendszer leggyorsabb égitestje.

 

Az objektum az úgynevezett Kreutz-féle napsúroló üstökösök családjába tartozik, amelyek valószínűleg egyetlen hatalmas kométa törmelékei.


NASA/GSFC

Az égitest több ezer évvel ezelőtt hullhatott darabokra, amikor túl közel került a Naphoz. Darabkái azóta is csillagunk körül keringenek, 800 év alatt tesznek meg egy kört. Naponta több Kreutz-napsúrolót észlelnek, de ilyen fényes és gyors üstököst még sohasem láttak.

- Ez az üstökös valószínűleg nem csapódott be szó szerint a Napba, inkább megpördült körülötte, majd a Nap gravitációs ereje szétszaggatta, a törmelékeit pedig elpárologtatta - magyarázta a jelenséget Sarah Frazier, a NASA Goddard Space Flight Center kutatója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.