galéria megtekintése

Kiosztották az idei "technológiai Oscar-díjakat"

Maxim Shemetov / Reuters

A közvélemény ma is többet tud a filmszínészek és futballisták eredményeiről, mint azokról a feltalálókról, akiknek mindennapi életünk számos alapvető kellékét köszönhetjük. Nem tudjuk például, ki volt a háromdimenziós nyomtatás atyja, vagy kinek köszönhetjük a vonalkódot egyre inkább felváltó pontokból álló mintát kiadó QR kódot, netán a gyors DNS-tesztet, vagy a csavarok falba fúrásához szükséges dübelt. Akár orvosi, vagy műszaki eredményről van szó, a közös bennük, hogy szabadalmak védik e találmányokat.

Sajnos az a Műszaki Oscar-díjnak nevezett elismerés sem tartozik a világsajtó által legnagyobb hírverést kapott kitüntetések közé, habár az EU berkeiben mindent megtesznek az Európai Feltalálói Díj népszerűsítéséért, amelyet az Európai Találmányi Hivatal (EPO) ad ki évente.

 

Idén Berlinben került sor a sorban kilencedik díjátadásra, s az öt kategóriában versengő jelöltek – akiket a kutatásban, egyetemeken, innovatív cégeknél, vagy egyesületeknél dolgozó szakemberek, valamint a tagországok iparjogvédelmi hatóságainak 400 bírálója terjeszt fel – most is olyan műszaki, tudományos eredményeket tettek le az asztalra, melyek mára életünk meghatározó részei lettek, s természetesen jelentős hatást gyakoroltak az ipari termelésre és a gazdaságra.

A nyolctagú nemzetközi zsűri – melynek idén is tagja Rubik Ernő – által kiadott díjak mellett egy közönség-díjast az EPO honlapján keresztül online szavazás eredményeként másodízben a közvélemény is bejuttathatott a díjazottak közé.

A háromszáz kiválasztott közül 15 jutott a döntőbe a nagyipar, a kis és közepes cégek, a kutatás, az Európán kívüli feltalálók és az életműdíj kategóriában.

Európa például jelenleg egymillió lakosra számítva évente mindössze két, globális sikert arató start up céget "termel ki".

A pénzzel nem, ám annál nagyobb dicsőséggel járó díjjal idén a biotechnológia, az építőipar, a mechanika, az orvoslás, a környezetvédelem, a gyógyszergyártás, a közlekedésbiztonság és a telekommunikáció innovatív megoldásaira vetül a szokásosnál több fény.

Az európai innovációs kapacitás még mindig a világ egyik legmeghatározóbbjának számít – emelte ki Benoit Battistelli, az EPO Francia elnöke, ám kétségtelen, hogy Amerika és immár Ázsia nagyobb fejlődést diktál a műszaki fejlődés mind több területén.

Európa például jelenleg egymillió lakosra számítva évente mindössze két, globális sikert arató start up céget „termel ki”, míg a Kínával és az USA-val való versenyben maradáshoz húsz ilyen, az innováció egyfajta mércéjének tekintett vállalkozásra re volna szükség.

Nem véletlen, hogy évek óta a legizgalmasabb, legközismertebb találmányokért jutalmazott díjazottak az Európán kívüli kategóriából kerülnek ki, viszont elismerésük révén komoly médiavisszhangot kap világszerte maga a díj és így az EPO reményei szerint maga az európai innováció is.

Az idén az ipari kategóriában a belga Koen Anderst és a francia Jerome Guillemont-ot jutalmazták egy olyan gyógyszerért, amely 40 év óta az első sikeres próbálkozás a mindenféle szernek ellenálló TBC baktérium ellen.

A Janssen cég kutatói munkatársaikkal 15 év munkája nyomán olyan molekulát kísérleteztek ki, amely rövid úton leállítja a tuberkulózis kórokozójának energiaellátását, de a végső sikerhez – három, hatszáz emberen végzett klinikai próba elvégzésével - még hat év hátra van.

A bedakulin nevű hatóanyag ellen is kialakulhat ugyanis rezisztencia, ha nem használják megfelelően. Ezt a szert más szerekkel ötvözve, az egyes pácienseket megfertőzött kórokozótörzs egyéni sajátságait, érzékenységét ismerve szabad beadni – mondták lapuknak a feltalálók. Így viszont 20-30 százalékkal sikerült javítani a gyógyulási arányt, méghozzá sokkal gyorsabban, ami az addigi próbálkozásokhoz képest jelentős eredmény. 

A kis és közepes cégek kategóriájában három dán feltaláló, Peter Holme Jensen, Claus Hélix-Nielsen és Danielle Keller víztisztító technológiája kapta a díjat.

A közönségdíjat a húszezer szavazat zömét elnyert japán Masahiro Hara és Takayuki Nagaya QR kódja kapta.

A három szakember egy különleges víztisztító membránt dolgozott ki, amellyel a sós tengervíz az eddigi módszereknél 66 százalékkal olcsóbban, az ozmózisos eljárásoknak mindössze 10 százalékát igénylő energiával tehető ihatóvá.

A fehérjemolekulákból álló rácsszerkezet nyílásai nanoméretűek, így azokon csak a víz molekulái jutnak át. Az egyéb anyagok és szennyeződések fennakadnak rajta, és szükség szerint eltávolíthatók róla. A módszer jelentősége a másfél milliárd, tiszta ivóvizet nélkülöző ember számára felmérhetetlen lehet.

A kutatás területén a brit Christofer Toumazou „csináld magad” géntesztjét ismerték el a díjjal. A percek alatt és akár otthon, mindenféle laboratóriumi eszköz nélkül is elvégezhető DNS-teszt mikrocsip alapú (így USB-be helyezve a kapott információ bárhová elküldhető) és pillanatok alatt felismer bármiféle kóros genetikai változást a genomban, így az öröklődő betegségekre ugyanúgy információt ad, mint arra, milyen gyógyszert nem szedhet a beteg génhibája miatt.

Az Európán kívüli feltalálók díjával a háromdimenziós nyomtatás feltalálója, az amerikai Charles W. Hull tevékenységét ismerték el, míg az életműdíj a 94 éves német Artur Fisheré lett, aki egész különleges módon mintegy 1100 találmánnyal gazdagította mindennapjainkat, s ezek mindegyike olyan egyszerű megoldás, mint a világszerte lemásolt Fisher féle konnektor, dübel, vagy az 1949-ben első szabadalmaként született örökvaku, s az idős feltaláló – akinek csavargyára világszerte ismertté vált – még most is dolgozik, épp tegnap mutatta be egyszerű tojásfelnyitó masináját.

A közönségdíjat a húszezer szavazat zömét elnyert japán Masahiro Hara és Takayuki Nagaya QR kódja kapta, melyet ma már mindenki használ. A feltalálók névjegyén már a továbbfejlesztett, képmásukat is tartalmazó változat mutatta, ami mutatja: az éppen húsz éve kifejlesztett, információtároló kódnak vannak még tartalékai.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.