Húsz százalékkal kevesebb ember lesz Európában, kétszer annyi Afrikában

Afrika népessége akár meg is duplázódhat, egyes európai országokban viszont 20 százalékkal csökkenhet az emberek  lélekszáma az elkövetkező négy évtizedben – derül ki a washingtoni székhelyű Népességkutató Iroda (PRB) frissen publikált tanulmányából. 

Alig 37 év múlva már közel kétszer annyi embernek kell osztoznia a Föld erőforrásain, mint jelenleg. A PRB friss prognózisa szerint 2053-ra a Föld lakossága túllépheti a tízmilliárdot. Népességkutatók szerint azonban a jelenlegi trendek kissé átalakulnak: Ázsiában és az amerikai kontinensen lassulni fog a népszaporulat, ezzel szemben az afrikai – különösen a szubszaharai – országokban élők száma megkétszereződhet. Az El País által idézett tanulmány szerint ez azt is jelenti, hogy Európán aligha fog csökkenni a migrációs nyomás.

Nigériai és nigeri menekültek júniusban a két ország határán
Nigériai és nigeri menekültek júniusban a két ország határán
Luc Gnago / Reuters

Paradox módon egyes európai országokban – Spanyolországban és Németországban – húsz százalékkal is csökkenhet a populáció. A helyzet talán Romániában a legaggasztóbb, ugyanis harminc százalékkal csökkenhet a lakosság száma. Az Uráltól Írországig mintegy 12 milliós népességcsökkenéssel lehet számolni a jelenlegi becslések szerint. Akadnak azonban kivételek: a franciák és a britek száma 10 millió fővel is nőhet. 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.