galéria megtekintése

Nagyobb eséllyel halunk bele a magyar húsba

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 14. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Évente 25 ezer ember halála írható Európában a növekvő antibiotikum-rezisztencia számlájára – hangsúlyozták egy európai élelmiszer-biztonsági fórumon, amelynek a milánói expó adott otthont.

Tavasszal Brüsszel egymillió eurós pályázatot írt ki egy olyan gyorsteszt kidolgozására, amellyel azonnal megállapítható, valakinek szüksége van-e antibiotikumos kezelésre. Emellett jelentést készítettek annak az ötéves cselekvési tervnek az állásáról, amelynek célja a nyakló nélküli antibiotikum-használat visszaszorítása, és az azzal dúsított takarmányok minimalizálása a haszonállatok ellátásánál. Az állatok húsába jutó antibiotikumok miatt rezisztens kórokozók alakulnak ki, amelyek az emberbe átkerülve komoly megbetegedést okozhatnak. Az állatok ürülékével az antibiotikumok ráadásul bekerülnek a környezetbe, növelve az ott lévő baktériumok rezisztenciáját is.

Garnélák mérlegelése – jégre vitték a vevőket
Garnélák mérlegelése – jégre vitték a vevőket
Hans Deryk / Reuters

Uniós terv, hogy csak a beteg állatok kapjanak antibiotikumot, de ennek megvalósítását a tagországok közötti szokások hátráltatják. A skandináv államokkal ellentétben, ahol már jórészt betartják a javaslatot, a déli régióban még fenntartják a veszélyes tenyésztési módszert.

 

Az idei állapotjelentés szerint az átlagos antibiotikum-fogyasztás embereknél kilogrammra számítva 116,4 mg, míg haszonállatoknál 144 mg, s kiderült, hogy

nyolc tagországban (köztük Magyarországon) a haszonállatok sokkal több antibiotikumot kapnak, mint az emberek

– erősítette meg Dominique Monnet, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ programvezetője. Ez pedig különösen a kóli és a szalmonella rezisztenciáját erősítette.

A két évvel ezelőtti lóhúsbotrány ráirányította a figyelmet arra is, hogy hiányzik a közös fellépés jogi lehetősége a határokon átnyúló élelmiszer-hamisítások ellen, jóllehet a legtöbb ilyen eset az egyes országokon belül történik. Az unió élelmiszercsalások felderítését szolgáló hálózata, amelyet szeretnének műszaki eszközökkel erősíteni, tavaly 60 határokon átnyúló esetet regisztrált.

Ezek igen változatosak lehetnek az élelmiszerek összetételét jelző dokumentumok, címkék meghamisításától, az egyes összetevők olcsóbbra cserélésén, a tiltott élelmiszer-előállítási, -kezelési eljárások alkalmazásán át az emberi fogyasztásra alkalmatlan, egészségre káros, vagy allergén anyagok hozzáadásáig. Eric Marin, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóságának osztályvezető-helyettese lapunknak elmondta, pár éve az összes, éttermeknek szállított mélyhűtött garnélaszállítmány 15-20 százalékát egy meglehetősen rafinált eljárással hamisították.

A fagyasztás előtt vízbe merített rákocskák folyadékot szívtak magukba, így a csomagoláson feltüntetett tömeg nagy részét a kiolvasztásnál víz tette ki. A csalás felfedezésekor megindult szigorú ellenőrzés nyomán e módszert sikerült visszaszorítani. A legtöbb hamisítás egyébként húsárukkal kapcsolatos, ezt követik a halak (például tenyésztett pangasiussal helyettesítik a drágább tokot), majd a méz.

A legújabb uniós GMO-szabályozás nagyobb szabadságot ad a tagállamoknak, hogy eldönthessék, elfogadják-e a brüsszeli GMO-engedélyeket vagy megfelelő indoklással felmentésért folyamodnak

– hangsúlyozta Ladislav Miko, az Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóság vezetője. Az engedélyeket az európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nagyon szigorú ellenőrzése előzi meg s csak akkor lépnek hatályba, ha azt az EFSA támogatja, az állandó és fellebbviteli bizottság egyike sem ellenzi, viszont a megakadályozásához minősített többségre van szükség a tagországok kormányait képviselő tanácsban. Mint Miko hangsúlyozta, az engedélyezésnél és a kockázatok megállapításánál a tudományos alapok a legfontosabbak.

Eddig termesztésre csak egy génmódosított vetőmagot engedélyeztek, de takarmányozásra és élelmiszer-ipari felhasználásra 58 ilyen terméket engedélyeztek, melyhez most a héten még tíz termék csatlakozott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.