„Helló, Föld! Hallasz engem?" – szenzációs ébredés az űrben

Történelmi jelentőségű tettet végrehajtva tavaly november 12-én leszállt a 67P Csurjumov–Geraszimenko-üstökös felszínére az Európai Űrügynökség (ESA) űrszondája. A hangos sikert mély csend követte, hiszen a Philae telepei hatvanórányi működés után lemerültek. Az elnémult eszköz 85 másodpercre újraéledt és üzenetet küldött a Földre.
A Philae akkumulátorait csak mínusz 5 Celsius-fok fölött lehet tölteni, még a kiválasztott leszállóhelyen is minden ciklus azzal kezdődött volna, hogy fűtik az akkukat. Ám a leszállóhelyet alig több mint egy órán át sütötte a Nap, ezért a mínusz 60, mínusz 50 fokos hőmérsékleten még a napelemekre eső kevés napsütés energiájával sem tölthetők a telepek.

A szakemberek abban bíztak, hogy ha közelebb ér a Naphoz, akkor a Philae magától újraéled. Az irányítók tavaly november óta arra vártak, hogy a mosógép méretű leszállóegység magától életjelet adjon. Ezt már márciusra remélték, de egészen szombatról vasárnapra virradóig várni kellett erre.

Ahogy arról lapunkban beszámoltunk, a Philae landolása nem sikerült tökéletesre a koszos jégkockán, hiszen nem működött az a fúvóka, amely érkezéskor az üstököshöz szorította volna az űrszondát. Emiatt az kétszer visszapattant, de végül talajt fogott az „Abydos” nevű sötét árokban – nem messze a gumikacsa alakú üstökösmag tetejétől.

Június közepéig kellett várni, hogy a Naphoz közeledő üstökösön pihenő űrszonda napelemei újra működésbe lépjenek. A szenzációs hírről Stephan Ulamec, az ESA munkatársa értesítette Szegő Károlyt, az űrszonda műszerinek fejlesztésében részt vevő kutatót, aki lapunknak küldte tovább a bejelentést.

„Helló Föld! Hallasz engem?” – üzente az irányítóknak a Rosetta űrszondán keresztül.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.