Háromezer kilométert úszik minden évben megmentőjéhez egy pingvin

A brazil férfi 2011-ben talált rá az olajtól csöpögő és éhező Magellán-pingvinre a Rio de Janeiro közelében lévő szigeten. Miután letisztogatta és az állat kicsit erőre kapott, a pingvin nem tágított többé mellőle.

A 71 éves Joao Pereira de Souza visszaengedte a pingvint a tengerbe, azonban nagy meglepetésére néhány hónappal később az állat ismét megjelent a szigeten és hazakísérte - számolt be a Wall Street Journal.

Azóta a pingvin nyolc hónapot a brazil szigeten tölt az idős férfival és csak tavasszal tér vissza költeni Patagónia partjaira. Vagyis az állat évente 3200 kilométert úszik, hogy megmentőjével lehessen.

De Souza, aki nyugdíjas vályogvető, JinJingnek nevezte az állatot. "Úgy szeretem, mintha a gyerekem lenne, és azt hiszem, hogy ő is szeret engem" - nyilatkozta a Globo TV-nek. "Senki másnak nem engedi, hogy hozzáérjen, aki mégis megpróbálja, azt megcsípi. Nekem az ölembe fekszik, hagyja, hogy megfürdessem, szardíniával etessem, vagy akár fel is vegyem."

A veszélyeztetett fajok közé tartozó Magellán-pingvinek ritkán vándorolnak el egészen Brazíliáig, bár beszámoltak olyan példányokról, amik Rio de Janeiróig is eljutottak.

"Az a legviccesebb, hogy a pingvin itt van egy hétig, aztán lesétál a partra és elmegy. 10-15 napig távol van, majd visszatér és visszamegy a házhoz" - meséli az egyik helyi halász, Mario Castro, a Wall Street Journal-nek.

Az The Independent-nek nyilatkozó Joao Paulo Krajewski biológus, aki a párossal interjút is készített elmondta: "Soha nem láttam még ehhez hasonlót. A pingvin valószínűleg azt hiszi, hogy Joao is pingvin és a családtagja. Amint meglátja a férfit, csóválja a farkát, akár egy kutya és hangot is ad az örömének. 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.