Harmincéves széndioxid-rekord a légkörben

A légkör szén-dioxid koncentrációja tavaly nőtt a leggyorsabban 1984 óta - jelentette a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A legnagyobb mennyiségben keletkező üvegházhatású gáz, a szén-dioxid tavaly elért légköri rekordja vészjelzőnek számít, hiszen minden egyezmény és kezdeményezés ellenére, mely e gáz csökkentését célozza, ellenkező tendencia látszik kirajzolódni. A nemzetközi szervezet ezért ismét nemzetközi megállapodást sürget, jóllehet az eddigiek sem tartalmaztak jogilag kötelező érvényű kibocsátás csökkentést.

A WMO által közzétett adatok szerint a szén-dioxid fele a tengerekből, a vegetáció és az élő szervezetek anyagcseréje révén került a légkörbe, a többit az emberi beavatkozás, vagyis az ipar és a közlekedés bocsátotta ki. Mára a légköri szén-dioxid koncentrációja az ipari forradalom kezdetének tartott 1740-es szint 142 százalékára nőtt. „Ha nem tudjuk a folyamatot visszafordítani, kifutunk az időből" - jelentette ki Michel Jarroud a WMO főtitkára.   

A Föld átlagos hőmérséklete viszont nem nőtt, ami több, a globális felmelegedés leállását feltételező nyilatkozathoz vezetett. Az éghajlati rendszerek azonban nem lineáris alapon működnek, bár a tengerek vize folyamatosan melegszik. A WMO szerint a szén-dioxid rekord nem a kibocsátás növekedésének, hanem a bioszféra csökkent gázfelvételének volt köszönhető. Ilyen legutóbb az 1998-as El Ninonak köszönhető fokozott erdőtüzek miatt fordult elő, ám a kutatók most semmi ilyen magyarázatot nem találtak.

A jelentés a tengerek elnyelt szén-dioxid miatti savasodását is vizsgálta, mely az adatok szerint az elmúlt 300 millió év óta a legerősebb. A most közzétett adatok időzítése nem véletlen, hiszen az ENSZ szeptember 23-án tart klímacsúcsot New Yorkban a világ vezetőinek részvételével, hogy előkészítsék a jövő év végén Párizsba tervezett összejövetelt, amelyen alá kéne írni az új megállapodást, vélhetően már kötelező kibocsátási előírásokkal, ám ennek esélye nagyon kétséges.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.