Halál a nemzeti parkokra?

A kormány adópolitikai ámokfutásának a természetvédelem a következő áldozata. A kabinet a költségvetési lyukak betömködéséhez a nemzeti parkoktól mintegy 1,3 milliárd forintot, támogatásuk több mint negyven százalékát akarja elvenni - állítják a zöldek és az LMP.

A nemzeti parkok Magyarország egyik legértékesebb örökségét kezelik, és meghatározó szerepet játszanak abban, mit hagyunk az utánunk jövő nemzedékeknek. A kormányt azonban ez láthatóan egyáltalán nem érdekli. Egy alapvetően igazságtalan és finanszírozhatatlan adórendszer fenntartása érdekében már az alapvető állami feladatok ellátásából is kivonulna - még ha ezzel számos értéket, köztük a természeti örökségünket is veszni hagyna.

A nemzeti parkok az elmúlt évek költségvetési megszorításainak egyik nagy vesztesei voltak. Az LMP szerint a parkok költségvetése 2008 óta reálértéken negyvenhárom százalékkal csökkent, ráadásul ennek mind nagyobb része saját bevétel. A kormány most ebből készül további 1,3 milliárd forint elvonására, ami az állami támogatást 1,7 milliárd forintra csökkenti. Ennyi pénzből nem lehet normális természetvédelmi munkát folytatni. Ha ezt a döntést elfogadják, a nemzeti parkok csak papíron fognak létezni. Munkatársaik jelentős részét el kell bocsátaniuk, természetvédelmi beruházásokra és karbantartásra sem lesz pénzük. A védett területeken zajló szabálysértések - a krossz-motorozás vagy az illegális fakivágások - megakadályozása 2011-től szünetelni fog.

Az LMP nem érti, miért éppen a nemzeti parkok kerültek a kormány célkeresztjébe, és a Vidékfejlesztési Minisztérium zárolási kötelezettségéből miért esik rájuk, és általában a környezetvédelemre aránytalanul nagy rész az elvonásokból. A költségvetési vitában a kormány még befogadta az ökopárt módosító indítványát a parkok eredeti büdzséjének ötszázhúsz millió forintos emeléséről, hogy aztán alig két hónap múlva annak közel háromszorosát vonják el. Ez tömény cinizmus.

Az LMP arra kéri kormányt, hogy álljon el a nemzeti parkokat sújtó elképesztő elvonás tervétől, és biztosítsa a szükséges forrásokat a milliók kikapcsolódását is biztosító természetvédelem működtetéséhez. Ehhez a Fidesz a munkavállalók többségét sújtó adórendszerének visszavonására és az LMP által javasolt szociális szempontú zöld adórendszer bevezetésére is szükség lesz. Csak így lehet fenntarthatóvá tenni a költségvetést, és szavatolni a kötelező állami feladatok finanszírozását.

A kormány tavaly még a természetvédelmi őrszolgálat megerősítését ígérte, idén már lehet, hogy senki sem tud gátat szabni a természetvédelmi károkozásnak, az illegális hulladéklerakásoknak vagy fakivágásoknak - ez már a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország véleménye. A zöldek ia döbbenettel értesültek arról, hogy a kormány a nemzeti parkok költségvetésének több mint 40 százalékát zárolni tervezi és ezek mellett a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségeknél is az átlagosnál jelentősebb zárolásokat helyezett kilátásba. A civil szervezetek azzal a kéréssel fordulnak a vidékfejlesztési miniszterhez, hogy álljon el ettől a szándéktól és a környezet- és természetvédelem területét ne sújtsák újabb elvonásokkal, mert ez működésképtelenséghez vezet, ami beláthatatlan és visszafordíthatatlan következményekkel jár.

Az önálló környezetvédelmi tárca beolvasztása a Vidékfejlesztési Minisztériumba, a természetvédelmi helyettes államtitkárság összevonása a környezetvédelmivel és nemzeti parkok költségvetési támogatási arányának folyamatos csökkenése az elmúlt években már eddig is jelentős működési nehézségeket okozott a természetvédelemben. Ez a mostani lépés azonban pótolhatatlan veszteségeket okoz mind a jelenlegi mind a jövő nemzedékek számára.

A nemzeti parkok által végzett munka értékét nem lehet forintosítani. Ha működésképtelenné válnak, a károkozások száma a többszörösére nő, annak helyreállítási költségei pedig nagyságrendekkel meghaladják a megelőzés forrásigényét. Ezekre a problémákra, illetve az intézményrendszer megerősítésének és támogatás növelésének szükségességére a civil szervezetek a kormány megalakulásakor már felhívták a figyelmet.

A civil szervezetek kérik a vidékfejlesztési minisztert, hogy ne írja alá a hazai környezet- és természetvédelem halálos ítéletét!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.