Gyorsabban fogy Grönland jege

Sokan aggódnak a grönlandi jégtakaró olvadása miatt. Eddig viták tárgya volt az olvadás mértéke és gyorsasága. Most az USA Tudományos Akadémia lapjában  (PNAS) közölt tanulmány tudományos egzaktsággal írja le, milyen keveset tudtunk eddig a hatalmas jégmennyiségről.
Amennyiben teljesen elolvadna A Föld Antarktisz után második legnagyobb jégtömege, 6,1 méterrel emelné meg az óceánok vízszintjét. A kutatók a NASA adatai alapján összeállítottak egy számítógépes technikát, amelynek segítségével megállapították, hogy Grönland jege 2003-2009 között évente 243 gigatonnával csökkent. Ez évente 277 köbkilométernyi jégnek felel meg.

Még fontosabb, hogy a kutatók megállapítása szerint a grönlandi gleccserek a hőmérséklet növekedésével nem csak fokozatosan vesztenek tömegükből, de néhány közülük épp hogy vastagodik, amikor a hőmérséklet nő. A Buffalói Egyetem kutatói Grönland 15 kilométernél hosszabb jégfolyóit – amelyekből 242 van – a viselkedésük szerint hét csoportra osztották. Csathó Beáta geológus, az egyetem docense szerint ezek viselkedése meglehetősen komplex. A jelenlegi modellek nem tudják rendesen megbecsülni a jég fogyását, ám a mostani eredmények szerint a fogyás gyorsabb lehet, mint ahogy a mai szimulációs modellek sejtetik.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.