Nem sokat kell már várni az öregedésgátló gyógyszerre

Az emberi öregedést is visszafordító anyag felfedezését jelentették be amerikai és japán kutatók. A hír, amelyet a St. Louis-i Washington Egyetem és a Japánban lévő Keio Egyetem kutatói ismertettek a sajtóval, egy NMN (nikotinamid mononukleotid) nevű anyaghoz kapcsolódik, amelynek hatását kísérleti egereken próbálták ki.

Az NMN-t tulajdonképpen cukorbetegség elleni ­gyógyszerként próbálták ki, s e vonatkozásban határozottan pozitív változásokat eredményezett a látáscsökkenés és más anyagcsere-változások ­tekintetében.

Kiderült azonban, hogy emellett egy sirtuin nevű (az emberi szervezet által is termelt és néhány élelmiszerben is benne lévő) fehérje felszabadulását is elősegítette, amelyről jól ismert, hogy az öregedéssel folyamatosan csökken a mennyisége. A kutatók észrevették, hogy az NMN-nel kezelt egerek lassabban öregedtek és sokkal tovább éltek, mint azok a társaik, amelyek nem kaptak a vegyületből.

A hatás olyannyira látványos volt, hogy az NMN-t azonnal engedélyeztették, hogy a japán kormány támogatásával kipróbálják embereken is. Tíz kísérleti személyen próbálják ki a szert Japánban ­augusztustól, habár még nem tudják, mennyire lesz hatással az emberi öregedésre. A kísérleteket nagy óvatosságal készítik el, mondta Sinicsiro Imai, a Washington Egyetem öregedéssel évtizedek óta foglalkozó professzora. Ha az eredmények ugyanolyan biztatóak lesznek, mint amit az egereken láttak, azonnal elkezdik az engedélyeztetését, és ebben az esetben ez lenne az első közforgalomba kerülő öregedésgátló gyógyszer.

Egy a cukorbetegség ellen már mintegy hatvan éve használt szerrel, a metforminnal is folynak öregedésgátló kísérletek. Ez az anyag bizonyos mikrobákban és emlősökben is lassította az öregedést. Az eredmények hatására az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal zöld utat adott a szer emberi kipróbálására.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.