galéria megtekintése

Génünkben van a viszolygás

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 06. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Franciaország és Németország mutatja az utat, amerre az Európai Unió tagállamainak többsége tart: a génmanipulált növények betiltása felé. Egy új brüsszeli jogszabály lehetővé teszi, hogy minden ország védekezzen a Brüsszel által engedélyezett GMO-fajták hazai termesztése ellen. Az érzelmileg felfokozott vitában egyre több politikus szavaz a szigorra.

A párizsi hatóságok szeptember közepén jelentették be, hogy egy új brüsszeli szabály alapján távol szeretnének tartani a francia termőföldtől kilenc, uniós szinten már engedélyezett génmódosított kukoricafajtát. Már korábban betiltották a Monsanto MON 810-es jelzésű növényt, amely az egyetlen, Európában már termesztett génmódosított kukoricafajta.

A franciák az unió legnagyobb agrárpotenciállal rendelkező országaként, egy hónappal követik a németek hasonló bejelentését. Berlin szintén kivételt akar kérni több engedélyezett növény visszautasítása érdekében, igaz, a föderatív berendezkedésű országban előbb egységesíteni kéne a génmódosított növényekkel kapcsolatos szabályozást. A MON 810-es kukoricának ellenáll viszont Görögország és Lettország is, ahogy az szeptember folyamán kiderült.

Gyökerestül tépnék ki – GMO-ellenes tüntetők
Gyökerestül tépnék ki – GMO-ellenes tüntetők
Robert Pratta / Reuters

 

A szigort pártoló országok sorához csatlakozott a brit GMO-barát politikával szakító Skócia is. Az Egyesült Királyság részeként növekvő autonómiát élvező terület ezzel is távolodni igyekszik Angliától. Az edinburgh-i kormány lépése után harminc szervezet tiltakozott, a decemberben leköszönt skót tudományos főtanácsadó, Muffy Calder pedig közölte: a GMO-ellenes változtatásnak katasztrofális következményei lesznek a skót élelmiszeriparra, és nyomatékosan arra kérte a helyi vezetést, hogy haladéktalanul mutassa be a döntés tudományos indoklását.

A génmódosítás Európa-szerte a tudományos tények és az érzelmi töltetű, etikai indíttatású érvek tűzvonalában áll – a politikusok döntéseit inkább az utóbbiak irányítják. Az idei új uniós jogszabály ugyan nem változtatta meg az engedélyeztetési eljárást, ám minden tagállamnak lehetőséget adott, hogy saját területükön betilthassák akár egyesével a GMO-fajták termesztését. Az illetékesek hivatkozhatnak környezetvédelmi, várostervezési, agrárpolitikai, társadalmi és gazdasági szempontokra, vagy más termékek szennyezésére.

A politikusok pedig a zöldek nyomására és az erősödő GM-ellenes közhangulatban inkább az új fajták ellen döntenek. Nem a jóval kevésbé harcos tudományos közösség túlnyomó véleményét fogadják el, mely szerint máig nincs ellenőrzött és hiteles bizonyíték a génmódosítás egészségügyi vagy környezeti káraira. Igaz, az ő érveiket a zöldeknél kevésbé látványos, de jelentős összegekkel rendelkező lobbiszervezetek harsogják.

A „mumus” eközben az Amerikával kötendő szabad kereskedelmi egyezmény, hiszen ennek kritikusai szerint a génmódosított terményeket régóta alkalmazó Egyesült Államok ezzel rákényszeríthetné a génmanipulált növényeket az európai fogyasztókra. E témakört a tárgyaló felek egyszerűen levették a napirendről. Így pedig egyes szakértők szerint a megállapodás gazdasági együttműködés része kiüresedik, és pusztán politikai megállapodássá válik.

De a genetikai kérdések megítélése nem csak a GM-termények terén kettős az unióban. Az Európai Parlament két hete szavazott a klónozott haszonállatok és azok utódaiból készült termékek importjának betiltása mellett, megszigorítva az Európai Bizottság javaslatát. Most az Európai Tanácson a sor, hogy a parlamenti jelentéstevőkkel megállapodjanak a jogszabálytervezet végső formájáról.

A képviselők döntése érthető, ha tudjuk, hogy egy 2010-es Eurobarométer-felmérés szerint a tagországokban a megkérdezettek 77 százaléka természetellenesnek nevezte a klónozott állatokat és 70 százalék nem ösztönözné ezek tenyésztését. Igaz, az élelmiszer-biztonságért és egészségügyért felelős biztos szerint, ha csak a megkérdezettek fele hozta meg helytelen feltételezések alapján döntését, a közvélemény-kutatás eredményét már akkor is óvatossággal kellene kezelni.

Szupergyomok és rovarölő növények

A GMO-tilalom melletti legfontosabb érv gyakorlati: az európai fogyasztók többsége idegenkedik tőlük, így a GMO-mentesség piaci előnyt jelent. Egy másik praktikus érv, hogy egyelőre nem ismert olyan termesztési probléma, amely kizárólag a GMO-k használatával oldható meg. Egyelőre kétféle módosított tulajdonság jelent meg a köztermesztésben: az egyik ellenállóvá teszi az adott fajt a gyomirtókkal szemben, így nyakló nélkül lehet permetezni.

A másik saját maga termeli meg a rovarirtó mérget. Ám a vegyszerek felhasználása nem csökkent.

Az új fajták bevezetése után megjelentek a minden vegyszernek ellenálló szupergyomok, miközben a rovarrezisztens fajok válogatás nélkül pusztítják a védett rovarokat is. A módosított tulajdonságok pedig „kiszabadultak”, azaz átkerültek a vad növényekre is. (H. M.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.